Marketing, verkoop en consumentengedrag – mei 2023

30 mei 2023

Wereldmarkt PET
Volgens een recent rapport van Fortune Business Insights, had de wereldwijde PET-markt in 2022 een waarde van $44,30 miljard en dit zal naar verwachting oplopen naar $91,37 miljard in 2030. De groeiende vraag naar gerecycled PET vanuit diverse industrieën, zoals de verpakkingsindustrie, zal naar verwachting aanzienlijke groeikansen bieden voor de markt. Meer informatie vindt u in de rapportsamenvatting.

Wereldmarkt farmaceutische logistiek
Transport Intelligence heeft een white paper gepubliceerd met de titel 'Global Pharmaceutical Logistics: Market Size and Forecasts 2022-2027’. Vanaf 2022 wordt de markt op regionaal niveau gedomineerd door Noord-Amerika, op de voet gevolgd door Europa. U kunt de white paper downloaden na het invullen van uw gegevens.

Verpakkingskenmerken en consumenteninzicht in plantaardige producten
TU Delft-onderzoekers bestudeerden het effect van verpakkingskenmerken op het begrip van consumenten ten aanzien van plantaardige producten. Zij ontdekten dat terminologie en beeld de verwachtingen van consumenten ten aanzien van de sensorische eigenschappen van de twee producten (plantaardige melk en kip) die zij in het onderzoek gebruikten, significant beïnvloedden. Het onderzoek (6,95 MB) is gepubliceerd in Food Quality and Preference.

Consumenten en duurzaamheid
Uit het 2023 Buying Green Report (4,3 MB) van Trivium Packaging blijkt dat consumenten, steeds meer bereid zijn meer te betalen voor producten in duurzame verpakkingen, ondanks dat de consumentenprijzen door de wereldwijde inflatie flink stijgen. 82% van alle respondenten zou bereid zijn meer te betalen, een stijging van vier punten t.o.v. 2022.
Uit een wereldwijd onderzoek van McKinsey blijkt dat de meeste consumenten niet goed weten welke verpakking duurzamer is, maar een voorkeur lijken te hebben voor composteerbare en plantaardige verpakkingen. Een recent artikel zoomt in op de respons in de VS.

Hoe milieuvriendelijk vinden consumenten plastic en papieren verpakkingen?
Universiteit van Tilburg-wetenschappers onderzochten de waargenomen milieuvriendelijkheid (PEF) vooroordeel waarbij consumenten plastic verpakkingen met toegevoegd papier als milieuvriendelijker beoordelen dan identieke plastic verpakkingen zonder het papier. Zij ontdekten dat dit vooroordeel kan worden afgezwakt door een "minimale verpakkingssticker"-interventie die de PEF van plastic verhoogt. De studie (1,89 MB) is gepubliceerd in het Journal of Consumer Research.
Uit een recente studie van de University of Bonn blijkt dat Duitse consumenten papieren verpakkingen milieuvriendelijk vinden. Wel lijken ze sceptisch te zijn over innovatieve producten zoals papieren flessen.
Volgens recent onderzoek (404 kB) van PLASTICS vindt 90% van de Amerikanen het belangrijker dat een plastic voorwerp niet in het restafval of in het zwerfafval terechtkomt dan welk proces gebruikt wordt om het voorwerp te recycleren.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.