Marketing, verkoop en consumentengedrag – maart 2023

06 april 2023

Verpakkingsmarkten en -trends
Onderzoek van Smurfit Kappa en de Financial Times, toont dat duurzaamheid een centrale rol blijft spelen in de strategie en planning van bedrijven. 47% van de bedrijven heeft verpakkingsinnovatie prioriteit gegeven als onderdeel van de klimaatdoelstellingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Om te begrijpen wat ons te wachten staat, blikt McKinsey terug op hoe de wereldwijde verpakkingsindustrie zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. In aanloop naar interpack 2023 (4-10 mei) publiceert de organisatie een aantal expertartikelen. Recente onderwerpen zijn de industriële verpakkingen en voedselverpakkingen tegen verspilling. Volgens etma (47 kB) bleef de EU-tubemarkt in 2022 robuust met een groei van een kleine 2% naar een totaal volume van circa 11,8 miljard stuks. De International Organisation of Aluminium Aerosol Container Manufacturers AEROBAL (182 kB) meldt dat de wereldwijde verscheping door haar leden met 6,8% is gestegen tot ongeveer 6 miljard eenheden in 2022. Volgens Smithers heeft Covid-19 geleid tot een groei van namaakgoederen en van inspanningen om illegale handel tegen te gaan. U kunt een infographic downloaden na het invullen van uw gegevens.

Markt voor (bio-based) plastic en papier/karton
Een nova-rapport toont de capaciteit en de productiegegevens voor bio-based polymeren in 2022 en een prognose voor 2027. U leest meer in de verkorte versie van het rapport (4,59 MB). Een Smithers-infographic die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, kijkt naar de toekomst van mono- versus meerlaagse plastic verpakkingen tot 2028. Volgens voorlopige cijfers (222 kB) van Cepi is het verbruik van papier in Europa in 2022 stabiel gebleven. De productie van papier en karton is in 2022 met 5,9% gedaald t.o.v. 2021.

Consumententrends
Een Euromonitor rapport geeft de top 10 consumententrends wereldwijd om in de gaten te houden voor 2023. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.

Deloitte-onderzoek toont dat gezondheid een belangrijke factor is bij het kopen van voeding in de EU, gevolgd door duurzaamheid. Veel shoppers geven aan dat ze soms worden afgeschrikt door online winkelen vanwege overmatige verpakkingen en een meerderheid geeft aan bewust minder plastic te gebruiken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Labeling van medicijnen
Een University of Georgia studie toont dat labels van voorgeschreven geneesmiddelen met expliciete instructies, bijvoorbeeld wanneer het geneesmiddel moet worden ingenomen of dat alcohol moet worden vermeden, therapietrouw aanzienlijk kunnen verbeteren.

Verpakkingsdesign
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Emma Horsthuis op 9 maart 2023 een voordracht gehouden getiteld ‘The future of plastic packaging for the fresh food industry‘. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Een University of Borås studie (13,55 MB) met de titel ‘Design-Based Approach to Support Sorting Behavior of Food Packaging’, is gepubliceerd in Clean Technologies.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.