Marketing, verkoop en consumentengedrag – januari 2023

02 februari 2023

Verpakkingsmarkten en -trends
GoodFirms heeft onderzoek gedaan naar de huidige trends in en de toekomst van de verpakkingsmarkt. Het Pentawards Trends Report 22-23 dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, geeft 10 verpakkingstrends op basis van 2022-inzendingen. De toekomst van duurzame verpakkingsopties wordt besproken in een PMMI-rapport dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. In aanloop naar interpack 2023 (4-10 mei) publiceert de organisatie een aantal artikelen. Het eerste artikel gaat over farmaceutische verpakkingen en het tweede over drankverpakkingen. Volgens Smithers zal de wereldwijde vraag naar fibre-based verpakkingen toenemen van $425,4 miljard in 2022 tot $503,4 miljard in 2027. U kunt een infographic downloaden na het invullen van uw gegevens. Een artikel (1,44 MB) in WPO News geeft een overzicht van de verpakkingsmarkt in Italië in 2021.

Verpakkingsmachines en robotics
Een rapport van Aeternus bespreekt de robotics markt en de top 20 beste presterende robotics bedrijven in Nederland. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Op basis van voorlopige cijfers meldt UCIMA (89 kB) dat Italiaanse fabrikanten van verpakkingsmachines voor 2022 een eindejaarsomzet van 8 miljard euro zullen halen, 3% minder dan het record van 2021.

Bioplastics, nanomaterialen en harsen - marktinformatie
Volgens een European Bioplastics rapport (samenvatting, 1,75 MB) zal de wereldproductie van bioplastics stijgen van ongeveer 2,23 miljoen ton in 2022 tot ongeveer 6,3 miljoen ton in 2027. Een studie (3,21 MB) van EUON voorspelt dat de Europese markt voor nanomaterialen tussen 2021-2025 in volume en waarde zal groeien. De studie geeft een lijst van nanomaterialen die op de markt zijn en identificeert de belangrijkste marktdeelnemers. Volgens een recent rapport van Fortune Business Insights, zal de wereldwijde harsmarkt een sterke groei vertonen en tegen 2029 $752,26 miljard bereiken. De positieve groei van de verpakkingssector speelt hierbij een rol. Meer informatie vindt u in de rapportsamenvatting.

Trends in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie
Mintel geeft vier trends die de wereldwijde voedsel- en drankenindustrie in 2023 en daarna zullen beïnvloeden. U ontvangt het rapport per email na het invullen van uw gegevens. De Monitor Levensmiddelenindustrie 2022 (2,93 MB) van FNLI laat zien dat de Nederlandse voedingsmiddelensector in de tweede helft van 2021 te maken heeft gehad met ongebruikelijk hoge kostprijsstijgingen, bijvoorbeeld voor verpakkingsmaterialen. Rabobank geeft vijf trends die de Nederlandse foodmarkt zullen beïnvloeden.

Consumentengedrag
In een USAMV-artikel (1,08 MB) gepubliceerd in Coatings, wordt de voorkeur van consumenten voor en hun loyaliteit aan biopolymeerfolie voor actieve foodverpakkingen onderzocht. Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Silke Jonkman op 15 december 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘Enhancement of the User Experience of Energy Gel Consumption in (marathon) Running through Design‘. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.