Marketing, verkoop en consumentengedrag – januari 2020

12 februari 2020

Marktgegevens en trends - food
Een recent rapport (5,19 MB) van FoodDrinkEurope geeft uitgebreide statistieken en inzichten over de EU voedsel- en drankindustrie. Atradius heeft Market Monitors gepubliceerd voor de foodsector in een aantal EU-landen waaronder Nederland. In de FoodShopper Monitor 2020 gaat FSIN in op het gedrag van de volgende Gemaksgeneratie, Generatie Z. Hier leest u meer over de resultaten. De Innova top 10 food trends voor 2020 laten zien dat consumenten zich zorgen maken om plastic verpakkingen en voedselverspilling. ‘Global Food and Drink Trends for 2030', gepubliceerd door Mintel, laat ook zien dat de consument zich zorgen maakt over plastic afval. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens. Wunderman Thompson heeft 'The Future 100: Trends and Change to Watch in 2020' gepubliceerd. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Meer marktgegevens en trends
In aanloop naar interpack 2020 (7-13 mei) publiceert de organisatie een aantal artikelen. Het eerste artikel gaat over de farmaceutische markt en het tweede artikel over de markt voor zoetwaren en bakkerijproducten. Volgens de European Bioplastics marktdata update 2019 (1,84 MB) blijven verpakkingen het grootste marktsegment voor bioplastics met meer dan 53% (1,14 miljoen ton) in 2019. Ucima verwacht dat de omzet van Italiaanse verpakkingsmachinefabrikanten in 2019 met 1,8% zal stijgen tot 8 miljard euro.
Uit NL onderzoek (161 kB) van BNO NEXTpack blijkt dat opdrachtgevers tevreden zijn over hun ontwerpbureau. Volgens het CBS verwachten NL producenten in 2020 2% minder te investeren dan in 2019. Het CBS meldt ook dat de R&D-uitgaven met ongeveer 4% procent zijn gegroeid.

Milieu en duurzaamheid
Smithers heeft de Packaging Sustainability Trends guide gepubliceerd die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens. Het Scorebord Consumentenvoorwaarden 2019, door de EC gepubliceerd, laat zien dat meer dan de helft van de consumenten bij het winkelen aan het milieu denkt. Volgens onderzoek (3,8 MB) van ING gebruiken EU-bedrijven meer dan 8 miljoen ton plastic voor de productie van voedsel- en drankverpakkingen. ING presenteert 6 manieren om de plastic puzzel aan te pakken. In de oktober 2019 MOU hebben we vergelijkbaar ING onderzoek voor de NL markt openomen.
Voor zijn scriptie (25,01 MB) bij WUR onderzocht Nigel Steenis de reactie van consumenten op duurzaam verpakkingsontwerp. Het Tinbergen Instituut heeft een paper (756 kB) gepubliceerd over een veldexperiment in Amsterdam waaruit blijkt dat consumenten geen idee hebben hoe ze bioplastics moeten recyclen. Uit onderzoek (728 kB) van Green Alliance blijkt ook dat er de consument niet goed begrijpt wat de termen composteerbaar of biologisch afbreekbaar betekenen en hoe er na gebruik met het materiaal moet worden omgegaan.

Consumentengedrag
Uit DS Smith-onderzoek blijkt dat Europeanen 39 dagen van hun leven besteden aan het worstelen met het openen van verpakkingen. In een artikel (773 kB) gepubliceerd in Management Science Letters, onderzoekt Prins Satam Bin Abdulaziz University de rol van de verpakking bij koopgedrag. Euromonitor heeft een rapport gepubliceerd met de top 10 consumententrends in 2020 wereldwijd. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.
Volgens Loughborough University onderzoek worden gezondere keuzes gemaakt als er op de verpakking staat hoeveel fysieke activiteit je nodig hebt om de calorieën te verbranden. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Epidemiology & Community Health.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.