Marketing, verkoop en consumentengedrag – februari 2020

03 maart 2020

NL en BE markt voor foodverpakkingen
Tijdens de persbijeenkomst van interpack 2020 op 30 januari 2020 zijn een factsheet (103 kB) over de Nederlandse markt en een factsheet (102 kB) over de Belgische markt gepresenteerd.

Merkartikelfabrikanten: inzicht in uitgavenpatronen met betrekking tot verpakkingen
Future Market Insights ondervroeg toonaangevende merkartikelfabrikanten om inzicht te krijgen in hun uitgavenpatroon met betrekking tot verpakkingen. Uit de gepubliceerde White Paper blijkt dat meer dan 75% de uitgaven voor innovatieve verpakkingen wil verhogen, met een gemiddelde toename van 8-10%, in de komende jaren.

Wereldmarkt voor dranken
In aanloop naar interpack 2020 (7-13 mei) publiceert de organisatie een aantal artikelen. Het derde artikel gaat over de wereldmarkt voor dranken.

Wereldmarkt verpakkingen voor gezondheidszorg
Met een wereldwijde omzet van meer dan 30 miljard dollar zal, volgens L.E.K. Consulting Insights (630 kB), de markt voor verpakkingen voor de gezondheidszorg naar verwachting op korte termijn groeien met 4-6% per jaar.

rPET, biobased polymeren, glas en vouwkarton
Plastic Recyclers Europe meldt dat in een nieuw Eunomia-rapport (4,17 MB) een sterke trend naar het gebruik van gerecycled PET (rPET) wordt voorzien door de toegenomen vraag. Met de toenemende kwaliteit zou rPET tegen 2030 tot 55% van de totale vraag naar PET kunnen bereiken. Volgens een rapport (213 kB) van de Rabobank, heeft de verwachte nieuwe capaciteit in China het potentieel om de wereldmarkten voor tussenproducten, die de bouwstenen zijn voor virgin PET, te verstoren. De toename van de capaciteit kan het kostenverschil tussen virgin en rPET nog verder vergroten. Een nieuw nova-rapport toont de capaciteit en de productiegegevens voor alle biobased polymeren in 2019 en een prognose voor 2024. U kunt meer lezen in de verkorte versie van het rapport (2,28 MB).
De EU-productie van glazen verpakkingen voor levensmiddelen en dranken blijft groeien volgens de laatste cijfers van FEVE (212 kB). De stijging van 2,0% in gewicht en 1,9% in eenheden in het eerste halfjaar van 2019 is de beste prestaties van de afgelopen 4 jaar. In een recent artikel gaat Smithers in op vijf kansen voor verpakkingen van vouwkarton.

Consumenten en food
Evergreen Packaging® heeft een whitepaper (163 kB) uitgebracht getiteld ‘Sustainable Packaging Trends: How Millennials Will Change Packaging Forever’. Rijksuniversiteit Groningen onderzoek laat zien dat consumenten duurzaam laten kiezen niet vanzelf zal gaan. Vooral de kwaliteitswaarneming van duurzaam voedsel speelt daarbij een centrale rol voor de consument. Nudges hebben als doel de beslissing van een persoon naar de 'verstandige' keuze te sturen. Uit Universiteit Utrecht onderzoek blijkt dat voorkeuren van mensen een belangrijke randvoorwaarde vormen voor de invloed die een nudge heeft. Consumenten verspillen mogelijk ruim twee keer meer voedsel dan gedacht. Dit blijkt uit WUR-onderzoek gepubliceerd in PLOS ONE (968 kB). EFSA heeft de Eurobarometer over voedselveiligheid uitgebreid met 5 pretoetredingslanden. Alle informatiebladen per land zijn hier te vinden.
In het kader van zijn doctoraalopdracht aan de TU Twente houdt Jan Blei op 12 maart een voordracht getiteld ‘Concept development of stand-up pouches on-the-go: A tool to select usability methods that involve users in NPD’. Voorzitter van de examencommissie is professor Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.