Marketing, verkoop en consumentengedrag – augustus 2020

08 september 2020

Marktinfo machines, flexibele verpakkingen en smart bedrukte verpakkingen
UCIMA (35 kB) meldt dat Italiaanse fabrikanten van verpakkingsmachines hun vierde opeenvolgende groeijaar hebben doorgemaakt met een omzetstijging van 2,2% in 2019. 20% verwacht komende maanden te groeien, terwijl meer dan 40% een omzetdaling verwacht.
Plastics Recyclers Europe (PRE) heeft een Eunomia-marktrapport (5,12 MB) gepubliceerd over de productie, het gebruik en de recycling van flexibele kunststofverpakkingen in de EU.
Volgens Smithers zijn bedrukte verpakkingen het op één na snelst groeiende segment van de wereldwijde markt voor veiligheidsdrukwerk. U kunt meer lezen in een recent gepubliceerd artikel.

Sterke groei in de sector verpakkingsvrije winkels
Een recente Zero Waste Europe studie (samenvatting, 732 kB) naar verpakkingsvrije winkels in Europa laat een sterke groei over de afgelopen 10 jaar zien in het aantal winkels, het aantal banen en de totale omzet. Tegen 2023 kan de sector 10.000 banen tellen.

Namaak leidt tot 50 miljard euro aan gederfde omzet in de EU
Volgens het 2020 Status Report on IPR Infringement (994 kB) van EUIPO (137 kB) leidt namaak in de EU jaarlijks tot 50 miljard euro aan gederfde omzet.

Consumentengedrag
Een IFOP onderzoek, in opdracht van ALL4PACK Paris 2020 (117 kB), laat zien dat 60% van de Franse consumenten hun gedrag met betrekking tot verpakkingen niet heeft veranderd sinds de Covid-19-crisis. 40% geeft aan nu meer verpakte producten te kopen.
Consumenten maken zich beduidend meer zorgen over voedselveiligheid dan over het milieu, zo blijkt uit recent DNV GL onderzoek dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept bedrijven op geen misleidende claims en logo’s te gebruiken en het aantal duurzaamheidskeurmerken te verminderen. ACM gaat hier strenger op handhaven. Daarnaast roept ACM de wetgever op om keurmerken aan strengere regels te binden, bijvoorbeeld met verplichte accreditatie. Dat stelt ACM in Signaal (215 kB), haar jaarlijkse oproep aan de politiek.

Reumavriendelijke pilstrip en het vermarkten van OTC-farmaceutische producten
Reumamedicatie wordt te vaak verpakt in een pilstrip (blisterverpakking) die voor mensen met reuma niet goed te openen is. Onlangs heeft het Europees Geneesmiddelen Agentschap bepaald dat een veelgebruikt reumamedicijn ook niet meer in een potje geleverd mag worden. ReumaNederland is daarom een samenwerking aangegaan met Universiteit Twente NVC Leerstoel Packaging Design and Management om een reumavriendelijke pilstrip te ontwikkelen.
Onderzoekers van de University of Vaasa bestudeerden de contextualiteit van retailverpakkingen voor het vermarkten van geglobaliseerde OTC-farmaceutische producten. Een artikel (2,7 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Retail & Distribution Management.

NVC Leerstoel Packaging Design and Management – Twee doctoraalopdrachten
Op 16 juli heeft Yanick Brezet een voordracht gehouden getiteld ‘The Package Designing Industry: Packaging development as a strategic value creation tool for packaging converters’ en op 22 juli heeft Jessica Sennema een voordracht gehouden getiteld ‘Decision support system for packaging development.’ Beide voordrachten waren in het kader van een doctoraalopdracht aan de Universiteit Twente. Voorzitter van de examencommissie was prof Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.