Marketing, verkoop en consumentengedrag – april 2023

01 mei 2023

Verpakkingstrends
PMMI en AMERIPEN hebben het rapport 'Packaging Compass: Evaluating Trends in U.S. Packaging Design over the Next Decade and Implications for the Future of a Circular Packaging System’ gepubliceerd. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw e-mailadres.
In aanloop naar interpack 2023 (4-10 mei) publiceert de organisatie een aantal expertartikelen. Recente onderwerpen zijn verpakkingen voor bakkerijproducten en non-food.
In 2022 werd het merendeel van de bedrukte verpakkingen geproduceerd met behulp van analoge druktechnologieën. Volgens Smithers zijn er de komende vijf jaar groeiende mogelijkheden voor nieuwe digitale technologieën bij oplages van minder dan 5 km2. U kunt een infographic downloaden na het invullen van uw gegevens.
Dankzij strengere EU-regelgeving en nieuwe technologieën neemt het recyclingpercentage van plastic toe, evenals de kwaliteit van recyclaat. Volgens een rapport van Roland Berger biedt dit een schat aan mogelijkheden voor spelers in de industrie. U ontvangt het rapport per e-mail ontvangt na het invullen van uw gegevens.

Markt voor glazen verpakkingen
Volgens een recent rapport van Fortune Business Insights, zal de wereldmarkt voor verpakkingen van glas tegen 2030 een waarde van $86,54 miljard bereiken. Meer informatie vindt u in de rapportsamenvatting.
Close the glass loop heeft een studie (930 kB) gepubliceerd over eenmalig glas in het HORECA-kanaal. De studie schat dat in 2019 91,7 miljard glazen drankverpakkingen op de markt zijn gebracht in de EU+VK en dat eenmalig HORECA-glas goed was voor 10%.

EU Regional Competitiveness Index
De meest concurrerende regio's van de EU liggen nog steeds voor het overgrote deel in West- en Noord-Europa, zo blijkt uit de nieuwe editie van de EU Regional Competitiveness Index, die door de EC is gelanceerd. De provincie Utrecht blijkt de meest concurrerende regio te zijn.

Consument: Voedselverpakkingen en voedselrisico's
Onderzoek (1,8 MB) in opdracht van BEUC toont dat consumenten zich niet voldoende geïnformeerd voelen als zij voedselverpakkingen kopen of gebruiken. Hoewel consumenten over het algemeen weten dat sommige verpakkingen chemische stoffen kunnen afgeven aan voedsel, krijgen ze misschien niet de informatie die ze nodig hebben. Zo hergebruikt 1 op 5 wegwerpverpakkingen voor doeleinden die voedselrisico's kunnen vergroten.

Hoe ‘circulair’ zijn Nederlandse consumenten?
Uit onderzoek (2,71 MB) van PBL blijkt dat Nederlanders op verschillende punten beduidend meer bereid zijn tot circulaire consumptie dan wat ze nu doen mits het niet duurder of lastiger is.

Verpakkingsdesign
In een studie (808 kB), gepubliceerd in SAGE Open, onderzoeken UiTM-wetenschappers ontwerpkenmerken van verpakkingen voor snacks. Zij stellen vast dat de afbeelding op de verpakking de meeste invloed heeft op aankoopbeslissingen van de consument.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.