Marketing, verkoop en consumentengedrag - april 2019

25 april 2019

Trends in verpakkingen
Mintel heeft 4 trends geïdentificeerd die in 2019 en daarna van invloed zullen zijn op de verpakkingsindustrie wereldwijd: 1) Connected Packaging; 2) Closing the Loop; 3) Reinventing the Box en 4) Plastic-Free. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Now New Next heeft, in samenwerking met Verpakken, een trendrapport over Horecava uitgebracht als digitaal boekje. In het rapport is ook aandacht voor verpakkingen.

98% van de Nederlanders heeft moeite verpakkingen te openen
Uit onderzoek (748 kB) van ANBO en ReumaNederland blijkt dat 98% van de ondervraagden moeite heeft verpakkingen te openen, waarvan bijna 40% zelfs dagelijks. 55% van de ondervraagden is zelfs wel eens gewond geraakt toen zij een verpakking openden met een hulpmiddel dat daar niet voor bedoeld was.

NL: Hoogste groei top 100 A-merken sinds 10 jaar
Uit de Merken Top 100 die IRI Nederland jaarlijks opstelt voor Foodmagazine blijkt dat de 100 grootste A-merken in de NL supermarktbranche in het afgelopen jaar een omzetstijging van 2,9% hebben laten zien. Dat is de hoogste stijging in de afgelopen tien jaar. De groei blijft wel licht achter op de totale supermarktgroei van 3,5%.

Koopgedrag: Invloed van stripfiguren, gezondheidsclaims en ethische keurmerken
Onderzoekers van de University of Colorado Boulder hebben ontdekt dat kinderen eerder geneigd zijn voedsel te kiezen met stripfiguren bij de keuze tussen soortgelijke producten. Bij de keuze tussen wortelen of koekjes zijn de stripfiguren niet van doorslaggevende betekenis. Het onderzoek (468 kB) is gepubliceerd in de Journal of Public Policy & Marketing. Kindgerichte marketingtechnieken zijn al langere tijd een belangrijk reclame-element. Het gebruik van gezondheids- en voedingsclaims is een meer recente trend, zo stellen onderzoekers van de University of Glasgow. Zij vonden dat gezondheidsclaims op de verpakking van een groot deel van de levensmiddelen die in het VK voor kinderen op de markt worden gebracht, "verwarrend" zijn. U kunt een samenvatting van het onderzoek lezen in Archives of Disease in Childhood. Steeds meer producten hebben een ethisch keurmerk, zoals biologisch, wat de consument meestal positief beoordeelt. Toch blijven de verkoopcijfers vaak laag. Onderzoekers van de University of Göttingen hebben onderzocht in hoeverre factoren die het eigen voordeel beïnvloeden - zoals de zogenaamde "warme gloed" - de koopintenties van de consument beïnvloeden. De "warme gloed" is het persoonlijke voordeel dat mensen voelen als ze goed doen. Een samenvatting van het onderzoek kunt u lezen in het Journal of Cleaner Production.

Perspectieven van de consument op duurzaamheid en afval
De Flexible Packaging Association FPA (716 kB) heeft opdracht gegeven voor een studie om een beter inzicht te krijgen in de perspectieven op duurzaamheid en verpakking bij zowel consumenten als merkeigenaren. Een eBook (1,98 MB) belicht de belangrijkste bevindingen.
Volgens een nieuwsbericht van de Vereniging Afvalbedrijven is de bereidheid om afval te scheiden groot, alleen is niet altijd duidelijk welk afval waar weggegooid moet worden.

Een blik op de familie van de toekomst
Uit een nieuw wereldwijd Euromonitor-rapport blijkt dat het aantal eenpersoonshuishoudens in de periode 2000-2030 met 128% zal toenemen, terwijl het totale aantal gezinshoofden van 60+ jaar in 2030 807 miljoen zal bedragen. Het gemiddelde aantal kinderen per huis zal naar verwachting dalen en de wereldbevolking vergrijst snel. Het rapport wordt u per e-mail toegestuurd nadat u uw gegevens heeft ingevuld.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.