HRM en competentieontwikkeling – september 2023

03 oktober 2023

Verrijkt werk voor een geautomatiseerde, AI-gedreven wereld
"AI zal mensen niet vervangen - maar mensen die AI gebruiken zullen mensen vervangen die dat niet doen." Die grimmige conclusie kan worden getrokken uit een rapport (672 kB) getiteld ‘Augmented work for an automated, AI-driven world’ dat IBM onlangs heeft gepubliceerd.
Zenuwachtig als u dit leest? Kom dan naar de komende 70e jaarlijkse NVC ALV op 30 november 2023 om te ervaren waar AI uw werk beïnvloedt – of verrijkt.

Zorgen over AI als het gebruikt wordt om werk in de gaten te houden
De zorgen van werknemers over het gebruik van kunstmatige intelligentie en bewakingstechnologieën op het werk kunnen negatief samenhangen met hun psychologisch welzijn en ertoe leiden dat ze zich minder gewaardeerd voelen, zo blijkt uit een onderzoek van de American Psychological Association APA. "Work in America: Artificial Intelligence, Monitoring Technology and Psychological Well-Being” is een vervolg op APA's 2023 Work in America Survey. De enquête werd online uitgevoerd door The Harris Poll onder 2.515 werkende volwassenen. Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.

Effect van automatiseringstechnologie op scholingsdeelname van werknemers
De Universiteit Maastricht onderzocht de invloed van automatiseringstechnologie op de scholingsdeelname van werknemers. Werknemers blootgesteld aan substitutie door automatisering, blijken 15% minder vaak deel te nemen aan scholing dan werknemers die hier niet aan worden blootgesteld. De achterstand in automatiseringsopleidingen is vooral zichtbaar bij middelhoog opgeleide en mannelijke werknemers. Een artikel (8,09 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Economics of Education Review.

Manpower Global Insights Green Jobs Report 2023: ESG-werving in volle gang
Uit een recent rapport (1,31 MB) van Manpower blijkt dat het bedrijfsleven de inspanningen om personeel te werven dat kan bijdragen aan het behalen van de verschillende milieu duurzaamheids-doelstellingen (ESG's) sterk opvoert. Bijna 8 van de 10 organisaties hebben, of zijn bezig met een ESG-strategie, maar 94% van de bedrijven beschikt niet over het nodige talent om hun doelstellingen te implementeren. Opvallend is dat een wereldwijde 2/3 meerderheid van kandidaten van alle leeftijden eerder bereid is te solliciteren naar en een baan te accepteren bij organisaties die zij als ecologisch duurzaam beschouwen.

Waarom bedrijfscultuur belangrijk is voor het behouden van kenniswerkers
Een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, richt zich op het belang van de bedrijfscultuur voor het behouden van personeel. De onderzoekers vonden hoge correlaties tussen het behouden van kenniswerkers en de tijd nemen om vertrouwen op te bouwen, het waarderen van open en eerlijke feedback, het helpen van anderen, het bespreken van fouten, het 'waarom' vragen ongeacht rangorde, en het op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Dit blijken specifieke gedragingen te zijn die consequent moeten worden beloond en aangemoedigd in de bedrijfscultuur. U kunt hier de inzichten lezen.

Focus creëren in een uitdagende werkomgeving met hoge prestaties
Een verkennend onderzoek (571 kB) van TNO brengt de huidige kennis in kaart over de invloed van omgevingsfactoren binnen organisaties op individuele mindfulness. De onderzoeksvraag was: Hoe kan mindfulness bij werknemers gestimuleerd worden door de organisatieomgeving? TNO bekeek de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp en hield interviews met onderzoekers, trainers en (top)managers.


NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.