HRM en competentieontwikkeling – september 2020

28 september 2020

EU steunt ontwikkeling nieuwe generatie ergonomische robots
In heel Europa lijden veertig miljoen werknemers aan spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door fysiek zware taken. Innovatieve robots, cobots en exoskeletten die dat werk kunnen verlichten en gezonder maken zouden dan ook een grote economische en sociale vooruitgang zijn. Het door de EU gefinancierde project SOPHIA gaat een nieuwe generatie cobots en exoskeletten ontwikkelen die het probleem aanpakken. SOPHIA staat voor Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production VUB is een van de projectpartners.

OESO: onderwijs sleutel tot veerkrachtigere samenleving na COVID
De COVID-crisis heeft de vele tekortkomingen en ongelijkheden in onderwijssystemen over de hele wereld aan het licht gebracht. Nu de regeringen hun economie en de middelen aanpassen aan een post-COVID situatie, is het van cruciaal belang dat de overheidsuitgaven voor onderwijs op lange termijn ervoor zorgen dat elke jongere dezelfde kans krijgt om zijn opleiding voort te zetten, te slagen op school en de vaardigheden te ontwikkelen die hij/zij nodig heeft om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Dit staat in een onlangs door OESO gepubliceerd rapport (16,47 MB).

Visie CEO’s op de ingrediënten voor ondernemingsgroei drastisch veranderd
De 2020 CEO Outlook COVID-19 Special Edition (1,23 MB), gepubliceerd door KPMG, toont een verbluffende verandering in de visie van CEO’s op hun zakelijke groeiperspectieven, sinds de COVID-uitbraak. Klimaatverandering, terugkeer naar territorialisme en cybersecurity stonden in februari 2020 bovenaan de lijst. Toen KPMG echter zes maanden later dezelfde vraag stelde, sprong 'talentrisico' van de elfde naar de nummer één positie van risico’s voor groei van de onderneming.

VS-checklist verpakkingsprocedures levensmiddelenindustrie in COVID-tijden
De US Department of Labor's Occupational Safety and Health Administration (OSHA) en FDA hebben een checklist (1,04 MB) ontwikkeld waarmee fabrikanten van voedingsmiddelen voor mens en dier rekening kunnen houden bij het voortzetten, hervatten of herevalueren van hun productie in het kader van de COVID-pandemie. De checklist is nuttig voor personen die FDA-gereguleerde menselijke of dierlijke voedingsmiddelen kweken, oogsten, verpakken, produceren, verwerken of in bezit hebben.

Nieuw ISO-handboek helpt MKB bij creëren veilige, gezonde werkplekken
Gezondheid en veiligheid op het werk redden niet alleen levens, maar zijn ook essentieel voor effectieve bedrijfsprestaties. ISO 45001 is de eerste en enige internationale norm voor het beheer van gezondheid en veiligheid op het werk (OH&S), een resultaat van overeengekomen best practices uit de hele wereld. ISO heeft onlangs een nieuw handboek gepubliceerd om kleine organisaties te helpen er het beste uit te halen. U kunt het handboek hier kopen.

Effecten van COVID op 34 sectoren in kaart gebracht
Onderzoeks- en beleidsadviseringsbureau Panteia heeft in het kader van een groter project een analyse uitgevoerd van de effecten van COVID19 op de economie en arbeidsmarkt in 34 sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en de detailhandel. De resultaten hiervan zijn per sector neergelegd in een rapport (3,25 MB) dat sectoren mogelijk kan helpen bij de analyse van de eigen arbeidsmarkt.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.