HRM en competentieontwikkeling - september 2019

26 september 2019

OESO dringt aan op stimulering ontwikkeling van vaardigheden 50-plussers
Met het oog op de snelle vergrijzing van de bevolking moeten regeringen meer en betere arbeidsmogelijkheden op oudere leeftijd bevorderen om de levensstandaard en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën te beschermen, aldus een nieuw rapport van de OESO. U kunt het rapport online lezen.
Korn Ferry Institutes uit haar bezorgdheid over hoe bedrijven afhankelijk zijn van oudere werknemers. Als de oudere generatie met pensioen gaat, gaat er veel ervaring verloren die niet vervangen wordt door de jongere generatie.

Duurzame uitbreiding van het tertiair onderwijs in gevaar
De verdere uitbreiding van het tertiair onderwijs wereldwijd zal alleen duurzaam zijn als het aanbod van afgestudeerden wordt afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt en de sociale behoeften en als zij de vaardigheden krijgen aangereikt die nodig zijn om de toekomst tegemoet te treden, zo blijkt uit een nieuw OESO-rapport. U kunt het rapport online lezen.

Digitale vaardighedenkloof belemmert ontwikkeling in 9 van de 10 bedrijven
Het Open University 2019 rapport ‘Bridging the Digital Divide’ benadrukt de omvang van de digitale kloof en de impact die deze heeft op organisaties en hun werknemers. Op dit moment geven 9 van de 10 organisaties aan dat ze een tekort aan digitale vaardigheden hebben, wat nu al een aanzienlijk negatief effect heeft op de productiviteit, de efficiëntie en het concurrentievermogen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Een nieuwe PwC-onderzoek onder meer dan 22.000 volwassenen in 11 landen over de impact van automatisering op de werkgelegenheid toont aan dat de angst voor automatisering het grootst is onder degenen die de minste kansen krijgen om hun vaardigheden te verbeteren. Meer PWC-onderzoeksresultaten vindt u hier.
Nu de samenwerking tussen menselijke werknemers en robots (cobots) in een stroomversnelling komt, hebben ingenieurs van de University of Buffalo een dynamische robotgrijper ontwikkeld die de aanpasbare greep van een menselijke hand nabootst, een vooruitgang die de industriële veiligheid kan verbeteren. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in IEEE Transactions on Industrial Electronics.

Zorgen over de borging van technische kennis en vaardigheden
Technische organisaties maken zich niet alleen zorgen over het werven van bekwaam technisch personeel (24%), maar hebben ook kopzorgen over het borgen van technische kennis en kunde (31%). Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek van het ROVC onder ruim 1200 respondenten uit de technische branche. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw e-mailadres.

VK productie: Tekort aan geschikte werknemers en daling winstgevendheid
VK fabrikanten ontwikkelen de capaciteiten in hun eigen personeelsbestand als reactie op een chronisch tekort aan geschikte arbeidskrachten, maar zien ook de omzet en de winstgevendheid dalen. Dit zijn twee belangrijke bevindingen van de meest recente SME Manufacturing Barometer (4,72 MB) van SWMAS en Economic Growth Solutions gepubliceerd op de Manufacturing Growth Programme website.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.