HRM en competentieontwikkeling – november 2023

05 december 2023

Vrouwen op de werkplek: een natuurlijke behoefte, ook voor de verpakkingssector
Vrouwen zijn ambitieuzer dan ooit en flexibiliteit op de werkplek stimuleert hen. Maar ondanks een aantal zwaarbevochten successen, blijft de vertegenwoordiging van vrouwen achter. Dat blijkt uit het laatste Women in the Workplace rapport (8,65 MB) van McKinsey, in samenwerking met LeanIn.Org.

OECD Skills Outlook 2023: naar een groene en digitale transitie
De Skills Outlook 2023 van OECD benadrukt het belang van het ondersteunen van individuen bij het verwerven van een breed scala aan vaardigheden op verschillende niveaus, om economische en sociale veerkracht te bevorderen. Onderwijssystemen die mensen niet alleen voorzien van vaardigheden, maar ook van de juiste houding om met verandering om te gaan, kunnen ervoor zorgen dat de groene en digitale transitie doorzet. U kunt het rapport online lezen.

Tekort aan vaardigheden ernstig probleem voor groei MKB in EU
Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête, gepubliceerd door de Europese Commissie, blijkt dat een tekort aan vaardigheden een van de grootste problemen is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het probleem is in de loop der jaren toegenomen en betreft nu alle EU-lidstaten en alle sectoren van de economie. U kunt de Eurobarometer 2024 online lezen.

AI en de toekomst van werk: bedreiging of belofte?
Is Kunstmatige Intelligentie (AI) een bedreiging of een belofte voor de toekomst van werk? Een podcast van de International Labour Organization (ILO) onderzoekt deze vraag en onderzoekt de impact van AI op kwesties als gendergelijkheid, sociale rechtvaardigheid en andere ethische en morele kwesties die voortvloeien uit het gebruik ervan op de werkplek.

Werkgevers in het VK onderzoeken, implementeren en investeren in GenAI
Uit de Labour Market Outlook – Autumn 2023 (1,05 MB) van het CIPD blijkt dat 41% van de Britse werkgevers generatieve AI ziet als een kans voor hun organisatie. Werkgevers verwachten potentiële voordelen, zoals verhoogde productiviteit of efficiëntie, kostenbesparingen, verbeterde besluitvorming en verhoogde klanttevredenheid, hoewel sommigen geen voordelen zien voor hun organisatie.

Gartner: slechts 1 op de 3 werknemers betrokken, enthousiast door hun werk
Minder dan een derde van de werknemers geeft aan dat ze betrokken, enthousiast en/of gestimuleerd zijn door hun werk, volgens onderzoek gepresenteerd tijdens de Gartner ReimagineHR Conference op 24 oktober 2023. "Ondanks dat organisaties investeren in het betrekken van hun medewerkers, blijkt uit ons onderzoek dat bijna 70% zich niet zo betrokken voelt als ze zouden moeten zijn", aldus Gartner.

Werving op basis van vaardigheden of diploma's?
Inclusief personeelsbeleid is een van de manieren om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Maar welke factoren vergroten de kans op een sollicitatiegesprek bij mensen met 'een afstand tot de arbeidsmarkt'? Uit een onderzoek (164 kB) in het Rotterdamse industriegebied ("Inclusief HRM: Wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?") blijkt dat menselijk kapitaal (opleidingsniveau en soft skills), maar ook leeftijd en gezondheid belangrijke factoren zijn bij het bepalen wie op sollicitatiegesprek mag komen.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.