HRM en competentieontwikkeling - november 2019

03 december 2019

Uitzendsector moet zichzelf opnieuw uitvinden
Volgens een recent rapport (2,23 MB) van ING, loopt de Nederlandse uitzendsector (Randstad, Adecco, etc.) tegen problemen aan na een aantal jaren van sterke groei. Er is minder vraag naar tijdelijke arbeidskrachten en tegelijkertijd kost het meer moeite om uitzendkrachten te vinden. Tevens verschuift het werk van uitzendkrachten naar zzp’ers en daarmee verdwijnt de marge die de uitzendsector op het werk maakt.

Britse levensmiddelenindustrie zet tanden in krimpend arbeidsaanbod
De Britse Food and Drink Sector Council (FDSC) heeft een rapport (3,02 MB) gepubliceerd over de ambitie van de industrie om de productiviteitsproblemen in de voedselketen aan te pakken en over de uitdagingen waar zij voor staat als gevolg van een krimpend arbeidsaanbod. De industrie roept op tot een gezamenlijke actie in samenwerking met de overheid en een reeks activiteiten en resultaten op het juiste niveau.

60% technologie 40% menselijke expertise ideaal voor supply chains
Waar technologie het personeelsbestand blijft beïnvloeden en logistieke professionals in een snel veranderende supply chain hun weg moeten zien te vinden, heeft Coyote Logistics de resultaten van hun Tech + Humanity onderzoek ‘Finding Balance in Transformation’ gepubliceerd. Uit het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Martec, blijkt dat een balans van 60% technologie en 40% menselijke expertise ideaal is voor het optimaal managen van supply chains. U kunt het rapport online lezen na het invullen van uw gegevens.

Robotica: (geen)plannen, (geen) banenverlies
Ruim de helft van de bedrijven heeft geen plan om te robotiseren, zo blijkt uit onderzoek van InfoResults in opdracht van evofenedex. Een reden hiervoor is dat bedrijven niet goed kunnen inschatten wat de toegevoegde waarde is. Ook is het prijskaartje van een dergelijke investering een probleem. De meerderheid van de ondervraagden zien geen banenverlies door robotisering, maar juist hulp bij het bestrijden van het personeelstekort. Het boekje met resultaten is op te vragen bij evofenedex. U ontvangt het per post en er is een exemplaar op het NVC-verenigingsbureau.

Hoe onderwijs je het ontwerpen van verpakkingen?
Een zeer interessante studie van Maoliu Chen aan de Huzhou University (China) onderzoekt de innovatie en ontwikkeling van "Packaging and POP Design" en analyseert de uitbreiding en toepasbaarheid van cursussen voor verpakkingsontwerp. Een belangrijk element is het aanpakken van culturele en gedragsontwikkeling. "De kernconnotatie van vindingrijkheid is het meenemen van het verleden, ontwikkeling en innovatie. Dit is precies wat de Chinese huidige studenten kunstontwerpers het meest missen", aldus de auteur. Een artikel (2,89 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Advances in Social Science, Education and Humanities Research.

NL: Subsidie voor leren en ontwikkelen in het MKB
De Rijksoverheid meldt dat MKB-bedrijven in Nederland vanaf maart volgend jaar subsidie kunnen aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up-to-date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector kunnen aanspraak maken op subsidie. Het kabinet trekt daar structureel €48 miljoen per jaar voor uit. U kunt ook commentaar geven en wel nog tot 5 december 2019.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.