HRM en competentieontwikkeling – mei 2020

29 mei 2020

Talent trends in het nieuwe tijdperk van onzekerheid
Mercer’s 2020 Global Talent Trends Study is een must-read overzicht van hoe men de talenten en vaardigheden van arbeidskrachten kan verbeteren in wat men 'het nieuwe tijdperk van de onzekerheid' noemt, d.w.z. de wereld na het begin van de COVID-19-crisis. Mooi gealliteriseerde hoofdstukken gaan dieper in op de verschillende domeinen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Gids voor succes op de post-COVID-19 werkplek
Een team van het World Economic Forum heeft de Guide to thriving in the post-COVID-19 workplace gepubliceerd. Ze geven vier stappen die werknemers en bedrijven vandaag kunnen nemen om zich voor te bereiden op morgen: versnellen van de overstap naar een platform, overgaan op digitaal/virtuele arbeid, beoordelen van de eigen vaardigheden en deze waar nodig uitbreiden, en plannen maken voor de toekomst.

Cedefop: social distancing bedreigt 30% van EU banen
Cedefop heeft de ESCO-vaardigheidsdatabank gebruikt om 292 belangrijke vaardigheden te analyseren die in Europese online vacatures worden gevraagd, om te beoordelen in hoeverre deze afhankelijk zijn van persoonlijke sociale interactie, hoe essentieel zij zijn om de crisis op het gebied van de volksgezondheid het hoofd te bieden en hun potentieel voor het verrichten van werk op afstand. Cedefop meldt dat bijna een derde (30%) wordt blootgesteld aan een zeer hoog of hoog social distancing risico. Meer informatie vindt u hier.

McKinsey: 59 miljoen EU-banen in gevaar door COVID-19
McKinsey schat dat 59 miljoen banen (26% van de totale werkgelegenheid) in heel Europa het risico lopen op een vermindering van het aantal uren of van de lonen, op tijdelijke verlofdagen of op permanent ontslag als gevolg van COVID-19.

Waar vervangen robots de mens in de VS?
Robots hebben de laatste decennia werknemers vervangen, maar in welke mate? Een recente studie in de VS door het Massachusetts Institute of Technology geeft een duidelijk beeld van de trend, met een zeer reële impact - hoewel die ver achterblijft bij een totale robot takeover. De studie stelt ook vast dat de impact van robots sterk verschilt per industrie en regio, en dat ze een opmerkelijke rol kunnen spelen in het vergroten van de inkomensongelijkheid. Een artikel (abstract) over de studie is gepubliceerd in het Journal of Political Economy.

Deskundigen over coronacrisis en levenslange ontwikkeling in Europa
Cedefop heeft deskundigen van hun CareersNet-netwerk uitgenodigd om een eerste beoordeling te geven van de gevolgen van de coronacrisis voor hun loopbaan en de levenslange ontwikkeling. De reacties suggereren een seismische verschuiving in de richting van online leren en begeleiding. U kunt het rapport hier downloaden (1,27 MB).

Onderzoek naar de effectiviteit online leerhulpmiddelen en -methoden
Wageningen University and Research (WUR) is een project gestart om met circa 13.000 ingeschreven studenten inzicht te geven in de factoren die de effectieve adoptie van online onderwijs in het instituut vormgeven. WUR zal onderzoeken welke online tools worden gebruikt voor verschillende onderwijsmethoden, hoe deze online tools in de praktijk worden gebruikt en geëvalueerd door zowel docenten als studenten, en hoe dit het leren van studenten (en docenten) beïnvloedt. Meer informatie over het project vindt u hier.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.