HRM en competentieontwikkeling - mei 2019

29 mei 2019

De 5 meest populaire carrières in verpakken
Ontwerper (designer), engineer, inkoper, inpakker-sorteerder-vervoerder, compliance manager: dit zijn de vijf meest populaire carrières in de verpakkingsindustrie in 2019 volgens Packaging Gateway. Minder hot, maar nog steeds cool zijn analisten van consumentengedrag, verpakkingsoperators en voedingsonderzoekers.

Voortgang Europees kwalificatiekader EQF sinds herziening in 2017
De laatste Europese inventarisatie van Cedefop van nationale kwalificatiekaders (National Qualification Frameworks NQF’s) geeft een overzicht van de voortgang sinds de herziening in 2017. Bekijk hier de nieuwste inventarisatie van de NQF's. In april 2019 hadden 35 EU-landen hun nationale kwalificatiekaders formeel aan het EQF gekoppeld en 30 landen geven in nieuwe kwalificatiedocumenten en/of Europass-supplementen de niveaus van hun EQF/NQF aan.

Actie nodig om mensen in staat te stellen bij te blijven in hun werk
Volgens een nieuw rapport van de OESO moeten regeringen hun benadering van banen en werkgelegenheid herzien om de oplopende sociale en economische spanningen te verminderen. Zonder snelle actie zullen veel mensen, met name laaggeschoolden, achterblijven in de snel veranderende wereld van het werk. U kunt het rapport online lezen.

Oud en lui op de werkvloer…?
Oudere werknemers zien een steeds langere loopbaan tegemoet. Investeren in een leven lang leren is in hun eigen belang én in dat van hun werkgevers. Trainingsparticipatie van Nederlandse werknemers neemt echter af met toenemende leeftijd. Dit heeft deels te maken met dalende motivatie van oudere werknemers. Maar bedrijven gaan doorgaans ook minder investeren in werknemers vanaf 45 jaar. Mogelijk speelt leeftijdsdiscriminatie hierbij een rol: werkgevers verwachten minder resultaat van oudere werknemers en zien hun investering minder snel terugverdiend. Dit blijkt uit een Netspar-analyse waarin de onderzoekers inzicht geven in de mate waarin werkgevers en oudere werknemers bereid zijn te investeren in menselijk kapitaal. U kunt het rapport hier downloaden (538 kB).

Hoe ziet de ideale werkgever er in uw land uit?
Het Randstad Employer Brand onderzoek geeft een lokaal inzicht in de drijfveren en motivatiefactoren van werknemers in 32 landen. U kunt de landenrapporten downloaden.

Extern medewerkers werven of investeren in bestaand personeel?
Bedrijven hebben nog nooit zo veel personeel extern geworven als nu. Ook hebben ze er nog nooit zoveel geld aan uitgegeven. Tegelijkertijd hebben ze het nog nooit zo slecht gedaan. Zo blijkt uit een studie van Peter Cappelli, de George W. Taylor Professor of Management aan de Wharton School en directeur van het Center for Human Resources aldaar. Een uitgebreid artikel (11,9 MB) over het onderwerp is gepubliceerd in de Harvard Business Review.

PMMI in 5e jaarlijkse conferentie over HRM in verpakken (VS)
In aanvulling op een indrukwekkende line-up van sprekers, werd deze maand bekend dat Stephen Girard, Senior Director of Education & Workforce Development bij PMMI, zijn inzichten zal delen op de komende 5e jaarlijkse conferentie over HRM en de ontwikkeling van vaardigheden in verpakken (FBEP2019), woensdag 10 juli 2019 in Boston Ma. USA. Andere sprekers zijn Sriman Banerjee (GSK), John Hill (TechStars), professor Ross Lee (Villanova University), Laura Studwell (Omron Automation), Matt Reynolds (PackagingWorld), Todd Bukowski (PTIS) en Oscar Faber (NVC). Programma en registratie hier.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.