HRM en competentieontwikkeling – maart 2023

06 april 2023

Onderzoek Universiteit van Hull helpt mens-robot interacties te verbeteren
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Hull blijkt dat mensen menselijke bewegingen gewoonlijk beter begrijpen dan robotbewegingen, maar deze kloof kan worden gedicht wanneer robots worden geplaatst tussen relevante omgevingsaanwijzingen die het gedrag van de robot voorspelbaarder kunnen maken. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Social Robotics.

Robots kunnen mentaal welzijn op het werk helpen verbeteren, als...
Universiteit van Cambridge-onderzoekers hebben een studie (1,17 MB) uitgevoerd met twee robotwelzijnscoaches, waarbij 26 werknemers gedurende 4 weken deelnamen aan wekelijkse sessies. Hoewel de robots identieke stemmen, gezichtsuitdrukkingen en scripts hadden, beïnvloedde het fysieke uiterlijk van de robot de interactie tussen de deelnemers en de robot.

Menselijk kapitaal omzetten in concurrentievoordeel
McKinsey Global Institute (MGI) analyseerde 1.800 grote ondernemingen uit verschillende sectoren in 15 landen en sorteerde ze op basis van 2 factoren: hoeveel aandacht ze besteden aan de ontwikkeling van menselijk kapitaal en of ze financieel beter presteren dan hun sectorgenoten. Het rapport "Performance through people: Transforming human capital into competitive advantage", is te downloaden na het invullen van uw gegevens.

Nog twee generaties voordat de loonkloof tussen mannen en vrouwen is gedicht
De Women in Work Index 2023 (5,83 MB) van PwC biedt een gedetailleerde blik op gendergerichte zaken die van invloed zijn op de wereldwijde werkplek. De studie, die ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag werd gepubliceerd, toont dat ondanks een terugkeer naar een zekere normaliteit na de COVID-19 pandemie, de werkplek wereldwijd nog steeds een ongelijke plaats is voor vrouwen.

VS: Werknemers in de food supply chain lopen een hoog risico op letsel
Werknemers die belast zijn met het verplaatsen van producten in het immense Amerikaanse voedselsysteem lopen een hoog risico op ernstig letsel, zo blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van Penn State. Door de pandemie veroorzaakte problemen in de toeleveringsketen hebben de situatie verergerd, aldus de onderzoekers. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Safety Research.

Zijn digitale mensen de werknemers van de toekomst?
Met de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie en special AV-effects, doen digitale mensen hun intrede op de arbeidsmarkt. Het zijn verkoopassistenten die nooit slapen, meertalige presentatoren en trainers, en 24/7 actieve social influencers. Ivy Yuan, assistent-professor informatiesystemen en bedrijfsanalyse aan Iowa State University, heeft de opkomst van de digitale mens in de afgelopen 7 jaar onderzocht. Om industrieleiders te bereiken, schreven Yuan en haar collega's “AI with a Human Face: The case for – and against – digital employees” voor Harvard Business Review.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.