HRM en competentieontwikkeling – januari 2023

02 februari 2023

ManpowerGroup Workforce Trends Report 2023: welkom "New Human Age"
ManpowerGroup heeft trends in de workforce geanalyseerd en voelt zich nu gerechtvaardigd in hun standpunt dat menselijk kapitaal een belangrijke differentiator en aanjager van economische groei is geworden. Het rapport (3,11 MB) ondersteunt het standpunt dat technologie menselijke vaardigheden kan vergroten in plaats van vervangen. Volgens ManpowerGroup staan we nu aan het begin van een New Human Age - een periode waarin men technologie en digitale tools gebruikt om menselijke banden te versterken, productiever te zijn en een zinvoller leven te leiden.

Deloitte: slechts 24% van de bedrijfsleiders is eraan toe werkplek aan te passen
In het rapport "2023 Global Human Capital Trends" van Deloitte wordt onderzocht hoe leiders omgaan met de post-COVID organisatorische uitdagingen. De respondenten van het onderzoek erkennen over het algemeen dat de grenzen die traditioneel de regels van het werk bepaalden - de manier waarop banen zijn georganiseerd, waar het werk gebeurt en wie in aanmerking komt voor specifieke rollen - aan het verdwijnen zijn. Maar slechts 24% vindt dat hun organisatie er helemaal klaar voor is. U kunt hier uw gegevens invullen om het rapport te ontvangen zodra het verschijnt.

McKinsey: een derde van de Europese werknemers is klaar om de deur uit te lopen
Uit Europees onderzoek van McKinsey blijkt dat een derde van de respondenten verwacht in de komende drie tot zes maanden ontslag te nemen. In Polen is dit zelfs 50%. Hoog verloop is slechts een van de uitdagingen voor werkgevers. Het vacaturepercentage is bijna verdubbeld tot 3% in 2022 waardoor het voor bedrijven moeilijker is geworden vacatures in te vullen. Organisaties worden ook geconfronteerd met een tekort aan vaardigheden in alle sectoren en met een groot aantal gepensioneerden die het arbeidsproces verlaten.

Wat te leren op de werkplek? Antwoorden in het Udemy Trendrapport
Het Udemy 2023 Workplace Learning Trends Report toont hoe bedrijven die prioriteit geven aan leermogelijkheden vooruitkomen en zich voorbereiden op snelle toekomstige veranderingen. Het rapport analyseert welke zakelijke, technische en persoonlijke vaardigheden het meest gevraagd worden van huidige werknemers en hoe deze vaardigheden medewerkers helpen om effectief te werken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Werkgevers onderhouden kennis onvoldoende op de werkplek, zegt Drillster
45% van de werknemers in cruciale beroepen vindt dat hun werkgever meer aandacht moet besteden aan het op peil houden van kennis op de werkplek. Dit blijkt uit onderzoek van Drillster onder ruim 1.000 werknemers met een cruciaal beroep in Nederland. 25% van de werknemers zegt dat hun werkgever te weinig budget beschikbaar heeft voor bijscholing, bijvoorbeeld over veranderingen in protocollen en wet- en regelgeving. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Overzicht van grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling in EU-context
Werkgevers moeten zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor werknemers die met gevaarlijke stoffen werken. Dit betekent dat het contact met chemische stoffen tot een minimum moet worden beperkt. Het RIVM heeft een overzicht (707 kB) gemaakt van nationale grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling voor stoffen zonder 'geharmoniseerde' Europese grenswaarde, in totaal zo'n 1400 stoffen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.