HRM en competentieontwikkeling – januari 2020

12 februari 2020

Drupa-beursorganisatie beschrijft verpakkingsvak voor printers
Onder #Printingprofessions beschrijft de organisatie van print wereldvakbeurs drupa 2020 in een blog (in het Duits) het vak van Packmitteltechnologe. Interessant om te lezen waar men de uitdagingen in het beroep voor de toekomst ziet.

Examen NVC Verpakkingskundige
Vrijdag 17 Januari 2020 vond het eerste examen NVC verpakkingskundige van het jaar 2020 plaats. Het examen staat onder toezicht van de Stichting Examenkamer. Het Diploma NVC Verpakkingskundige I is internationaal gekarakteriseerd in termen van het European Qualifications Framework for Life Long Learning EQF met niveau EQF5. Alle gediplomeerden van de afgelopen jaren zijn opgenomen in het Register NVC Verpakkingskundigen, dat inmiddels 672 namen telt. De volgende diploma-uitreiking is 30 juni 2020.

Wereldwijde inventarisatie van de kwalificatiekaders voor 2019 gepubliceerd
Onlangs voltooiden Cedefop, UNESCO, ETF en het UNESCO-instituut voor een leven lang leren een wereldwijde inventarisatie van nationale en regionale kwalificatiekaders. De publicatie legt wereldwijde trends in kwalificatiekaders vast en analyseert deze. Er zijn twee delen: Volume 1 (1,79 MB) omvat zes thematische hoofdstukken en Volume 2 (6,41 MB) biedt 102 individuele landenbeschrijvingen en zeven regionale kwalificatiekaders.

Werknemers verwachten steun werkgever bij ontwikkeling werkvaardigheden
Werknemers hebben er vertrouwen in dat ze de vaardigheden hebben om succes te houden in hun carrière, maar verwachten steun van de werkgever om zich te kunnen aanpassen aan de veranderende werkpraktijk. Dit blijkt uit het nieuwe Future of Work rapport van Ricoh Europe, dat beschrijft hoe technologie, samenwerking en duurzaamheid voorop moeten staan in bedrijven die hun werknemers meer mogelijkheden willen bieden. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.

Bijdrage digitale medewerkers groeit in twee jaar tijd met 50%
Onderzoek van IDC heeft de ware omvang van software robots (‘digitale medewerkers’) die mensen op de werkplek ondersteunen, aan het licht gebracht. Het IDC White Paper, Content Intelligence for the Future of Work, gesponsord door ABBYY, geeft aan dat de bijdrage van software robots aan het wereldwijde personeelsbestand in de komende twee jaar met meer dan 50% zal toenemen. U kunt de White Paper downloaden na het invullen van uw gegevens.

Werkgelegenheidsdynamiek in Nederland en de VS
In het derde kwartaal van 2019 waren er in Nederland 9 miljoen personen met betaald werk, 106 duizend meer dan eind 2018. Ruim 60 procent van die groei komt voor rekening van 45 tot 75-jarigen. Vooral het aantal werkende 55-plussers neemt sterk toe. Het aantal werkenden van 15 tot 45 jaar groeit minder hard. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Volgens het U.S. Bureau of Labor Statistics was de werkloosheid in december 2019 in 11 staten lager, in 4 staten hoger en in 35 staten en het District of Columbia stabiel. Het werkloosheidscijfer (3,5%) was 0,4% lager dan in december 2018.

EU-topconferentie over gevaarlijke stoffen op de werkplek
Op 12-13 november 2019 bespraken vooraanstaande Europese deskundigen en besluitvormers de resultaten van een tweejarige campagne van EU-OSHA voor de effectieve preventie en het duurzaam toepassen van gevaarlijke stoffen op de werkplek. Bekijk hier de video's en de resultaten van het seminar.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.