HRM en competentieontwikkeling – februari 2023

28 februari 2023

De toekomst van gezondheid en veiligheid op het werk onderzocht
Om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de gezondheid en veiligheid op het werk in de komende 20 jaar heeft het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het RIVM en TNO opdracht gegeven inzicht te krijgen in de externe toekomstige ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de gezondheid en veiligheid op het werk. Uit het onderzoek (3,03 MB) kwam een reeks ontwikkelingen naar voren die van invloed zullen zijn op de gezondheid en veiligheid op het werk.

Global Talent Trends 2022-2023 in kaart gebracht door Mercer
Bijna 11.000 directeuren, HR-managers en werknemers vertelden Mercer dat 'Relatable Organisations' de weg wijzen in het opnieuw vormgeven van werk en de werkplek. Relatable Organisations hebben vijf dingen gemeen: ze zijn voortdurend bezig met o.a. het behouden van hun relevantie, het bedenken van nieuwe samenwerkingsvormen, het verbeteren van de inzetbaarheid en het benutten van collectieve energie om verandering te stimuleren. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Effectieve personeelsrapportage voor betere besluitvorming
HR-organisatie CIPD heeft een rapport gepubliceerd over Effective Workforce Reporting, waaruit blijkt dat organisaties op de lange termijn waarschijnlijk niet goed zullen presteren tenzij de beslissingen die op het niveau van de raad van bestuur en het uitvoerend management worden genomen, gebaseerd zijn op een diepgaand inzicht in de waarde van hun medewerkers. Het rapport (534 kB) biedt ook praktische tips voor HR-professionals bij het werken met of aan de hand van bijvoorbeeld betrokkenheidsonderzoeken.

Menselijk kapitaal omzetten in concurrentievoordeel: McKinsey wijst de weg
In een recente studie identificeert McKinsey 'P+P winnaars' (bedrijven die zich richten op People + Performance) als bedrijven die consistentere resultaten behalen en een grotere structurele winstgevendheid hebben dan hun concurrenten. Zij zijn ook beter in staat talent aan te trekken en te behouden. U kunt het rapport downloaden na uw aan te melden.

Zeven talentacquisitietrends voor 2023 geïdentificeerd
Korn Ferry experts hebben zeven verschillende talentacquisitietrends geïdentificeerd voor de arbeidsmarkt in 2023. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Wat werkzoekenden willen dat werkgevers weten
De wensen van mensen met betrekking tot banen variëren afhankelijk van waar ze zich bevinden in hun carrière. In sommige gevallen hebben ze een langetermijnvisie en plannen ze hun carrière-pad. In andere gevallen hebben ze misschien een baan aangeboden gekregen en moeten ze een beslissing nemen. Soms staan ze op een begin- of buigpunt en overwegen ze een baan of een carrièreswitch. BCG heeft de huidige markt geanalyseerd en deelt het resultaat in een rapport (564 kB).

Verandert Kunstmatige Intelligentie - zo niet ChatGPT - onze toekomst van werk?
Het ROA van de Universiteit Maastricht heeft een policy brief (253 kB) gepubliceerd met bedrijfsspecifieke inzichten over de vraag of en hoe werknemers die te maken krijgen met AI een verandering in hun werk ervaren. ROA interviewde 25 werknemers bij twee multinationals die onlangs nieuwe AI-toepassingen hebben geïmplementeerd. Hoewel verschillende werknemers zich bewust waren van bedreigingen, zagen de meeste de toegevoegde waarde van AI.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.