HRM en competentieontwikkeling – februari 2020

03 maart 2020

Tekorten aan talent wereldwijd het grootst van de afgelopen tien jaar
ManpowerGroup meldt uit het rapport "Closing the Skills Gap: what workers Want" dat 54% van de bedrijven nu een tekort aan talent heeft, het hoogste van het afgelopen decennium. Het aantrekken en behouden van capabel personeel is erg belangrijke geworden. In het rapport (3,91 MB) analyseert Manpower de verschillende categorieën werknemers (Gen Zs, Gen Xers, Boomers, vrouwen en mannen).
Forrester ("The Future Of work Is Still Being Written") laat het belang van onderwijs op de werkplek zien. Het rapport, gemaakt in opdracht van UiPath, bevat een grafiek die de disruptie van de traditionele werkgelegenheid versus de vaardigheids- en inkomenskloof in kaart brengt. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Kwaliteitsmanagement voor menselijk kapitaal
Ervoor zorgen dat mensen de juiste vaardigheden hebben voor hun werk is een belangrijk element van het succes van een organisatie. Een onlangs herziene ISO wereldnorm (ISO 10015, Quality management - Guidelines for competence management and people development) helpt organisaties problemen met betrekking tot competentiemanagement aan te pakken via een kwaliteitsmanagement-benadering.

Nieuwe werkgroep stimuleert Levenslang Leren in verpakken
De pensioenleeftijd stijgt, we moeten langer werken en verpakkingskennis veroudert sneller. De enige manier om concurrerend te blijven als bedrijf en inzetbaar als werknemer is jezelf te blijven ontwikkelen. Een internationale NVC-werkgroep is analyseert de trends en zet de koers voor de toekomst uit. De volgende plenaire vergadering van de groep is 6 mei 2020 in Düsseldorf, Duitsland.

Mens en robot op de werkplek
Met allerlei soorten robots in het magazijn, is de vraag wat dat betekent voor de mensen die er ook werkzaam zijn. TKI Dinalog onderzoek zette de focus op specifieke robotvormen, namelijk pick-support AGVs (Automated Guided Vehicles) en flexibele robots. De nieuwe eisen aan het onderwijs komen in het rapport (2,8 MB) ook aan bod.
Om de mens-robot samenwerking zo veilig mogelijk te maken, worden steeds vaker zogenaamde ‘soft robots’ ingezet, die gemaakt zijn uit flexibele en zachte materialen. Deze robots worden snel beschadigd door scherpe voorwerpen of overmatige druk en reparatie is duur. VUB-wetenschapper Seppe Terryn publiceerde een oplossing op basis van zelfherstellende polymeren.

Beter Werk – als je het kan krijgen
In het rapport Het betere werk (3,41 MB) formuleert de WRR drie condities voor goed werk, die passen bij de wensen vanuit de Nederlandse samenleving: grip op geld (een gepast loon met zekerheden); grip op het werk (autonomie en verbondenheid op het werk) en grip op het leven (een goede balans tussen werk en privé). Bekijk hier de video.

Top-10 doelstellingen voor 2030 in het onderwijs
Op 24 januari 2020 (Internationale Dag van het Onderwijs van de VN) wijst een Top Employers Institute online boodschap op de noodzaak om HRM nog meer richten op het aanbieden van mogelijkheden voor een Leven Lang Leren en de ontwikkeling van vaardigheden te ondersteunen. Intussen zette het World Economic Forum WEF de inzichten over de toekomst van werkgelegenheid en automatisering in de komende jaren nog eens goed op een rij tijdens hun Annual Meeting 2020 in Davos.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.