HRM en competentieontwikkeling - februari 2019

06 maart 2019

Her-kwalificatie van volwassenen is de sleutel tot toekomstige werkgelegenheid
Een nieuw OESO-rapport (Getting Skills Right: Future-Ready Adult Learning Systems) stelt vast dat nieuwe technologieën, de globalisering en de vergrijzing van de bevolking de kwantiteit en de kwaliteit van de banen en de vereiste vaardigheden, drastisch gaan veranderen. Het bieden van betere opleidings- en omscholingsmogelijkheden aan werknemers die door deze veranderingen worden getroffen, is essentieel om ervoor te zorgen dat de toekomstige veranderingen voor iedereen goed uitpakken. U kunt het rapport online lezen.

Robots en mensen samen: positief nieuws
Worden robots en mensen de beste maatjes op de werkplek? Dat hangt er vooral van af over welk soort werk het gaat en wat er verstaan wordt onder ‘de werkplek’. Manpower heeft een groot onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de ondernemingen die automatiseren ook meer werknemers aantrekken (of in ieder geval niet krimpen). U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Fraunhofer rapporteert over een technologie om grote industriële robots interactief en ‘intuïtief’ taken aan te leren en zo – letterlijk - samen te laten werken met andere productiemedewerkers in dezelfde ruimte.

Robots en mensen samen: niet iedereen enthousiast
Volgens nieuw onderzoek van wetenschappers van Johannes Kepler Universität Linz en Julius-Maximilians-Universität Würzburg, zijn mensen in Europa terughoudender dan vijf jaar geleden als het om robots gaat. Het onderzoek, op basis van bevolkingsstatistieken (Eurobarometer), laat zien dat Europeanen relatief positief staan tegenover robots, zolang ze maar een min of meer theoretisch concept in gedachten hebben. Ze zijn steeds kritischer wanneer de robot wordt gespecificeerd en er persoonlijke interacties op komst zijn. Mannen hebben de neiging robots als positief te zien, terwijl vrouwen sceptischer zijn. Arbeiders hebben een negatievere houding tegenover robots dan mensen met een kantoorbaan. Ook interessant: in landen met een hoog percentage ouderen is de houding ten opzichte van robots positiever. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Computers in Human Behavior. De samenvatting vindt u hier.

Personeelstekort remt groei
De Nederlandse arbeidsmarkt verkrapt steeds verder, blijkt uit onderzoek van ING Bank. Twee derde van de ondervraagde bedrijven in Nederland verwacht in 2019 met een tekort aan personeel te kampen. Het grootste probleem op de arbeidsmarkt is volgens de bedrijven de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit een enquête onder ruim 1.000 Nederlandse bedrijven. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste dit jaar naar verwachting tot een omzetdaling van 6% of meer. Om de personeelskrapte het hoofd te bieden zien bedrijven zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden. U kunt het rapport hier downloaden (736 kB).

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.