HRM en competentieontwikkeling – augustus 2023

04 september 2023

Onderzoek naar aantrekkingskracht loopbaan in techniek en technologie bij meisjes
EngineeringUK heeft een nieuw rapport (1,55 MB) uitgebracht waarin het beschikbare bewijsmateriaal over interventies om de aspiraties van meisjes voor een carrière in techniek en technologie te vergroten, wordt samengebracht. Ondanks enkele verbeteringen zijn vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in techniek en technologie. Kwalitatief hoogwaardige en impactvolle bèta/technische outreach-activiteiten voor meisjes zijn van vitaal belang om dit probleem aan te pakken.

Future of Work Report: nieuwste inzichten over impact van kunstmatige intelligentie
Een nieuw rapport (7,76 MB) van LinkedIn laten zien hoe AI de wereld van werk verandert en hoe professionals en bedrijven zich aanpassen aan deze opkomende technologie. Niet alleen het aantal vacatures neemt toe, maar LinkedIn laat ook zien dat steeds meer LinkedIn-gebruikers AI-vaardigheden aan hun profiel toevoegen.

Arbeidsmarkten lijken langzaam terug te keren naar 'normaal' niveau
LinkedIn meldt ook dat het aantal opgevulde vacatures blijft dalen, zij het in een trager tempo voor verschillende landen. Met name in Singapore, Zweden en Canada, naast India, de VS, het VK, Brazilië, Frankrijk, Nederland, Australië en de VAE, is de aanname van mensen vertraagd. In Ierland, Italië en Duitsland daarentegen, is sprake van een stijging.

McKinsey over de 'doorbraak' van generatieve AI
Het laatste jaarlijkse wereldwijde onderzoek van McKinsey naar de huidige staat van AI bevestigt de explosieve groei van generatieve AI-tools (gen AI). Minder dan een jaar nadat veel van deze tools hun debuut maakten, zegt een derde van de respondenten dat hun organisatie generatieve AI regelmatig gebruikt in ten minste één bedrijfsfunctie.

CPID Arbeidsmarktverkenning 2023
De Labour Market Outlook (1,19 MB) van CIPD is een toekomstgerichte indicator van de Britse arbeidsmarkt. Veel werkgevers hebben moeilijk vervulbare vacatures, vooral in de publieke sector. Anderen zeggen dat verhoging van het verplichte minimumloon een grote impact heeft gehad op hun loonsom. Werkgevers die te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures proberen personeel bij te scholen en/of de lonen te verhogen.

ILO-analyse effecten van generatieve AI op banenkwantiteit en -kwaliteit
Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) zal eerder banen creëren dan vernietigen door sommige taken te automatiseren in plaats van een baan volledig over te nemen, zo blijkt uit een nieuwe studie (2,01 MB) van de International Labour Organization (ILO). De studie ("Generative AI and Jobs: A global analysis of potential effects on job quantity and quality") toont dat de meeste banen en industrieën slechts gedeeltelijk worden blootgesteld aan automatisering en eerder zullen worden verrijkt dan vervangen door Generatieve AI.

Hoe jongeren in China naar de arbeidsmarkt kijken: briefing van The Economist
Een speciale briefing van The Economist analyseert de manier waarop jonge professionals in China naar hun toekomst op de arbeidsmarkt kijken. Het beeld is niet rooskleurig: de werkeloosheid voor jongeren lijkt te stijgen en er zijn minder carrièremogelijkheden in hightechsectoren en internationale bedrijven. De volledige briefing is niet toegankelijk voor niet-abonnees van The Economist, maar voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michael Nieuwesteeg. Er zal (ook) naar worden verwezen tijdens de 8e Miniconferentie De toekomst van werk en opleiden in verpakken op 25 juni 2024.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.