HRM en competentieontwikkeling – april 2023

01 mei 2023

Stress bij werknemers aanpakken is sleutel tot goede HRM-strategie
Bijna de helft van alle werknemers (47%) geeft aan zich gestrest te voelen in het dagelijks leven, maar bijna 70% van de werknemers gelooft dat hun werkgever hen zou steunen in tijden van nood. Ook zijn werknemers tevredener bij werkgevers die een breder scala aan secundaire arbeidsvoorwaarden bieden. Dit zijn bevindingen van Mercer in hun 2023 Health on Demand Report. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

KI.Fabrik: Robots als teamgenoten
In een nieuw onderzoekslab van de Technische Universiteit München (TUM) werken mensen en robots nauw samen. Het doel van het vlaggenschipproject KI.Fabrik is het ontwikkelen van flexibele, lerende robots die mensen bij hun werk ondersteunen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). U kunt een film over het project bekijken.

ChatGPT kan leiden tot meer gelijkheid in het onderwijs
De publieke lancering van ChatGPT heeft geleid tot veel ongenoegen bij scholen en universiteiten. Maar een position paper (188 kB) van meer dan 20 wetenschappers van TUM en Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) werkzaam in onderwijs-, sociale, computer- en datawetenschappen toont dat deze taalmodellen ook veel kansen bieden in het onderwijs.

Loopbaanontwikkeling - verpakkingsfuncties en wat ze tegenwoordig betalen
Een inspirerend artikel in Packaging Digest getiteld 'Packaging Jobs and What They Pay Today' werpt licht op de diversiteit in verpakkings-gerelateerde functies en de verscheidenheid aan vaardigheden die nodig is om daarin succesvol te zijn.

Documentairemaker Samuel Durand gelooft dat de toekomst van werk er nú al is
De toekomst van werk zien we vaak als iets wat ver weg is. Maar volgens documentairemaker Samuel Durand is het nieuwe werken voor veel organisaties al realiteit. Met andere woorden: de toekomst van werk is er nú al. Samuel ziet dat mensen uniek zijn, en dat ieder wil uitblinken in zijn/haar werk en er op verschillende manieren voldoening in zoekt. Zijn nieuwste documentaire ("Why Do We Even Work") toont een divers scala aan professionals, van freelancers, digitale nomaden en creatieven tot mensen in dienst van volledig op afstand opererende organisaties, en bestudeerd de verschillende factoren die mensen motiveren in hun werk. Lees het Forbes-achtergrondartikel hier.

Rapport: Today at Work
Het "Today at Work" rapport (12,2 MB) van ADP Research is een driemaandelijks rapport over werknemers, waarin ADP-gegevens van 25 miljoen mensen worden gecombineerd met maandelijkse enquêtes over de gevoelens onder werknemers. Het geeft een compleet beeld van de loopbaan van werknemers, gebaseerd op gegevens van elk contactmoment in hun loopbaan, in combinatie met enquêtes die vastleggen hoe mensen denken over de werkplek en hoe dat hun werken beïnvloedt.

Personeelsecosystemen en AI
In een artikel van Brookings wordt nader ingegaan op zogenaamde workforce ecosystemen: een structuur die actoren omvat, van binnen en buiten de organisatie, die werken aan het creëren van waarde voor een organisatie. Kunstmatige intelligentie (AI) maakt de opkomst van workforce ecosystemen mogelijk, stimuleert en versnelt deze.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.