HRM en competentieontwikkeling – april 2020

07 mei 2020

Corona katalyseert online opleidingsontwikkelingen in bedrijfsleven
Het coronavirus geeft een grote boost aan de Nederlandse private-opleidingssector, zo verwacht ABN AMRO in een recent rapport (321 kB). Werkgevers zullen hun werknemers vragen om hun arbeidstijd op te vullen met e-learning; het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, smartphone of tablet die verbonden zijn met internet.
Berenschot meldt echter uit een onderzoek dat bijna een derde van de respondenten aangeeft dat stages en trainee programma's bij hun bedrijf zijn opgeschort als gevolg van de crisis.
In een recent rapport (535 kB) meldt McKinsey dat bedrijven over de hele wereld persoonlijke ontmoetingen uitstellen en annuleren als reactie op het coronavirus en dat leren op de werkplek een van de eerste en zwaarst getroffen zakelijke activiteiten is. Op basis van de waarnemingen van McKinsey begin maart werd ongeveer de helft van de persoonlijke programma's tot 30 juni 2020 uitgesteld of geannuleerd in Noord-Amerika; in delen van Azië en Europa lag het cijfer dichter bij 100%.

Europese Commissie stelt e-learning materiaal online beschikbaar
Om leerlingen, studenten, leerkrachten en opleiders in deze moeilijke periode te helpen, heeft de Europese Commissie allerlei materiaal voor e-learning online beschikbaar gesteld.

Beroepsonderwijs en -opleidingen 1995-2035 in Europa
Onlangs is een rapport (2,38 MB) gepubliceerd met een samenvatting van de bevindingen van het Cedefop project Changing nature and role of vocational education and training (VET) in Europe, dat betrekking heeft op de periode 1995-2035.

COVID-19 en het werknemersbestand in de verpakkingssector: een samenvatting
Er is een schat aan studies, inzichten en rapporten gepubliceerd over de relatie tussen COVID-19 en het werken in de verpakkingssector. Hieronder hebben we een samenvatting voor u gemaakt om te lezen en te delen.
Uit een onderzoek van Packaging World naar de veranderingen in de foodservice- en retailsector en hun foodleveranciers blijkt een grote verschuiving van out-of-home naar de conventionele foodretail, waar iedereen de zorgen over de veiligheid en gezondheid van de medewerkers deelt.
Packaging Europe heeft zijn lezers geënquêteerd en meldt dat, om de productiviteit op peil te houden, een indrukwekkende 87% van de respondenten beweert dat ze het werk aanpassen om de sociale afstand te bewaren en om de productiviteit in hun fabrieken te behouden, terwijl 22% antwoordt dat ze hun afhankelijkheid van automatisering hebben vergroot.
Het World Economic Forum (de organisatie die elk jaar in Davos in normale tijden fysiek bijeenkomt) publiceert de vier dimensies van het welzijn van werknemers (fysiek, emotioneel, financieel en sociaal) in hun white paper (228 kB) Workforce Principles for the COVID-19 Pandemic: Stakeholder Capitalism in a Time of Crisis. Deze staan centraal in de ervaring van de werknemer en zijn volgens WEF essentieel voor een betrokken en productief personeelsbestand.

Onderwijs in verpakken op Live Online interpack 11 mei 2020
De toekomst van opleiden en trainen op het gebied van verpakkingen tijdens en na de Corona-crisis staat centraal op 11 mei 2020 om 13.00 uur in een Live Online, wereldwijd en gratis toegankelijke NVC-conferentie.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.