HRM en competentieontwikkeling - april 2019

25 april 2019

Robots, automatisering en mensenwerk
Robot en mens werken momenteel slecht samen. De kracht van haptiek en shared control kunnen echter uitkomst brengen, aldus de zojuist aangetreden David Abbink, hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction aan de TU Delft. Robot en mens werken dan samen als een ruiter te paard. Zijn rede en de presentatie vindt u via deze link.
Er zijn relatief weinig werknemers die worden geraakt door automatisering: na vijf jaar verlaat ongeveer 8% het bedrijf als gevolg daarvan. Ongeveer 9% van de werknemers werkt in een bedrijf dat flink investeert in automatisering, zoals robots. Dit blijkt uit het zojuist verschenen rapport (667 kB) "Automatic Reaction: What Happens to Workers at Firms that Automate?", van het Centraal Planbureau (CPB), de Universiteit Utrecht, en Boston University. Het is de eerste keer dat de effecten van automatisering op individuele werknemers is onderzocht.
Onderzoekers van Saarland University hebben een ultradunne flexibele folie ontwikkeld die kan fungeren als sensor voor innovatieve technologieën. Geïntegreerd in een handschoen kan de nieuwe sensorische film de huidige positie van de hand en vingers van de drager doorgeven. Door een directe verbinding te leggen tussen de virtuele en de werkelijke wereld, kunnen mens en machine letterlijk hand in hand te werk gaan.

Professioneel leren: honkbal inspireert verpakken
Een project van de Villanova University USA, geeft honkbalspelers de mogelijkheid om hun pitch-herkenning en eye-tracking mogelijkheden aan te scherpen tegen werpers in de virtuele wereld. PITCHvr (Perceptual Image Trainer for the Complete Hitter in the Virtual Realm) kan worden gebruikt in een virtual reality CAVE-omgeving of in een op het hoofd gemonteerde bril. Eveneens van Villanova, zal prof. Ross Lee de meest recente inzichten delen over geavanceerd leren op verpakkingsgebied en wel in de 5e FBEP conferentie over HRM en skills development in verpakken, 10 juli 2019 in Boston USA.

Salarissen en werktijden voor (verpakkings)professionals
Een onderzoek van Packaging Connections (Salary Survey 2018), toont interessante inzichten over de salariëring van de diverse verpakkingsprofessionals, met het accent op India. U ontvangt het rapport per e-mail na het invullen van uw gegevens.
In Europa is onbetaald overwerk tegenwoordig normaal, zo blijkt uit een enquête onder ongeveer 10.000 Europese professionals door HRM-dienstverlener ADP met als titel 'The Workforce View'. Gemiddeld 60% van de Europese werknemers zegt bijna 5 onbetaalde overuren per week te maken. Ondanks de grote aandacht die wordt besteed aan de risico's van een te grote werkbelasting, blijken werknemers toch flink veel in hun eigen tijd te werken. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Mensen centraal in winstgevendheid bedrijven
Een nieuwe ISO-norm (ISO 27501:2019 The human-centred organization - Guidance for managers) moet organisaties helpen een positieve impact te hebben op hun klanten en andere belanghebbenden, met name hun medewerkers. De norm is gebaseerd op ISO 27500, die aan de leden van de raad van bestuur de waarden en overtuigingen uitlegt die een organisatie mensgericht maken. Meer informatie over de norm en het kopen ervan vindt u hier.
Voor een gezonde winstmarge is het cruciaal om te investeren in een hogere arbeidsproductiviteit. Dit blijkt uit een onderzoek (1,77 MB) dat ABN AMRO heeft laten verrichten naar de ontwikkelingen van de omzet en winst in 2018. “Hiervoor zijn niet alleen robotisering en digitalisering van belang, maar ook het opleiden van medewerkers, bijvoorbeeld om efficiënt met deze nieuwe technologie te kunnen werken”, zegt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN AMRO.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.