Grote hoeveelheid plasticafval uit EU/VS in Noordelijke IJszee

11 mei 2017

In de Noordelijke IJszee bevindt zich verrassend veel plasticafval dat afkomstig blijkt te zijn uit Europa en de VS. Onderzoekers ontdekten dat er in de Groenlandzee en Barentszee honderden tonnen plasticafval drijven, bestaande uit naar schatting zo’n 300 miljard stukjes plastic. De meeste stukjes hebben het formaat van een rijstkorrel.
Het plastic wordt door de Golfstroom meegevoerd vanuit de Noord-Atlantische Oceaan. Zodra het warme water de Noordelijke IJszee bereikt, zakt het water om vervolgens terug te stromen naar de evenaar. De stukjes plastic zinken echter niet mee. Een artikel over het onderzoek is gepubliceerd in Science Advances (Nieuwsbericht Universiteit Utrecht, 19 april 2017).
Klik hier voor het nieuwsbericht.
Klik hier voor het gepubliceerde artikel (850 kB).
Klik hier voor meer informatie over het NVC Project PUMA: het einde van verpakken als milieuprobleem. U bent van harte welkom op 4 april 2018 voor de volgende projectbijeenkomst.

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.