Wetgeving non-food – februari 2022

28 februari 2022

Schadelijke stoffen - wet- en regelgeving in de EU
De EC is een openbare raadpleging gestart over de herziening van REACH. De herziening is een van de acties uit de strategie voor duurzame chemische stoffen. De raadpleging loopt tot 15 april 2022. ECHA heeft vier stoffen toegevoegd aan de Kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen (SVHCs). De lijst bevat nu 223 vermeldingen van chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens of het milieu. ECHA heeft ook nieuw advies gepubliceerd over de toepassing van doseringsselectie voor toxiciteit bij herhaalde toediening (132 kB) en voor reproductietoxiciteit (165 kB). Het advies helpt bedrijven betrouwbare resultaten te verkrijgen en vermijdt het onnodig herhalen van dierproeven. FPF meldt dat EFSA een leidraad heeft gepubliceerd over het groeperen van chemische stoffen voor risicobeoordelingen. De EFSA heeft ook een rapport gepubliceerd met de resultaten van de openbare raadpleging over de leidraad. Met ingang van 1 januari 2020 zijn er rapportageverplichtingen voor nanovormen in het kader van REACH. Onlangs heeft ECHA een update gepubliceerd van de Appendix for nanoforms applicable to the Guidance on Registration and Substance Identification (818 kB).

Schadelijke stoffen - wet- en regelgeving in de VS en Canada
Canada: De regering heeft het wetsontwerp Strengthening Environmental Protection for a Healthier Canada Act ingediend. Deze wet wijzigt de Canadian Environmental Protection Act, 1999 (CEPA) voor het eerst in twintig jaar. VS: SGS meldt dat Californië perfluornonaanzuur (PFNA) en zouten aan de Proposition 65 lijst heeft toegevoegd. Prop 65 is een 'right-to-know'-wet die vereist dat individuen een duidelijke en redelijke waarschuwing krijgen voordat ze aan bepaalde chemische stoffen worden blootgesteld.

PFAS en ftalaten - onderzoek en initiatieven
Het nieuwe project POPFREE Industry onder leiding van RISE brengt 22 partners uit de industrie samen om te werken aan een geleidelijke uitfasering van PFAS en het vinden van geschikte alternatieven. Colorado State University onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om PFAS te vinden. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology. Blootstelling aan ftalaten kan een belangrijk hormoon verstoren dat nodig is voor een gezonde zwangerschap, zo blijkt uit een Rutgers-studie gepubliceerd (2,63 MB) in Environment International. Een studie van FPF-onderzoekers en andere wetenschappers toont dat de wettelijk vastgestelde "veilige" limieten voor menselijke blootstelling aan bepaalde ftalaten wellicht de menselijke gezondheid onvoldoende beschermen. De studie (1 MB) is gepubliceerd in Environmental Health. In een muizenstudie ontdekten UC Riverside-onderzoekers dat dicyclohexylftalaat (DCHP) leidde tot een verhoogd cholesterolgehalte. De studie (2,41 MB) is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

Mogelijke gezondheidseffecten van plastic – onderzoek
Een nieuwe meetmethode ontwikkeld door Universiteit Leiden laat zien dat er meer plastic óp dan ín sla zit. Het onderzoek (abstract) is gepubliceerd in Nature Nanotechnology. Hoge concentraties ingeslikte microplastics in het menselijk lichaam kunnen schadelijke gevolgen hebben, zo blijkt uit nieuw University of Hull onderzoek (abstract) gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials. Een FPF artikel bespreekt een aantal studies naar de effecten van micro- en nanoplastics op zoogdieren, waaronder de mens. Minderoo Foundation onderzoek naar de wereldwijde productie van plastic en de effecten daarvan op de gezondheid van mens en planeet is gepubliceerd (1,56 MB) in het Journal of Paediatrics and Child Health. Twee IPEN-studies tonen een wijdverspreide chemische verontreiniging in plastic korrels over de hele wereld. De studies behandelen korrels gevonden op stranden (2,89 MB) en gerecyclede korrels gekocht bij recyclingfaciliteiten (4,14 MB).
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.