Wetgeving food en voedselveiligheid – oktober 2022

01 november 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving in de EU
Op 10 oktober 2022 is Verordening (EU) 2022/1616 van kracht geworden betreffende FCMs van gerecycled plastic. Hiermee is Verordening (EG) nr. 282/2008 ingetrokken. Meer informatie vindt u hier. De EC meldt de start van een openbare raadpleging in het kader van de lopende herziening van de EU-regels voor FCMs. De raadpleging loopt tot 11 januari 2023. De herziene FCM-verordening staat momenteel gepland voor het tweede kwartaal van 2023. Een FPF-artikel geeft een overzicht van recente vergaderingen van de werkgroepen van het EFSA CEP-panel over FCMs, bisfenol A (BPA), recycling van kunststoffen en ftalaten. Duitsland: Regelgeving (in het Duits) is in de maak over de toepassing van een functionele barrière bij FCMs die uit oud-papiervezels bestaan om de overdracht van MOAH te voorkomen. De regelgeving is in augustus 2020 bij de EC ingediend.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving buiten de EU
China: Keller and Heckman meldt de goedkeuring van twee nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van een FCM en een hars. India: SGS meldt dat antimoon en DEHP zijn toegevoegd aan de lijst van stoffen in plastic FCMs waarvoor migratielimieten gelden. De laatste wijziging (1,05 MB) breidt het aantal stoffen uit van zeven naar negen. De nieuwe eisen werden van kracht op 31 augustus 2022. Nieuw-Zeeland: Het New Zealand Food Safety Science and Research Center heeft richtsnoeren voor voedsel- en drankbedrijven gepubliceerd ter ondersteuning van het gebruik van gerecycled materiaal in verpakkingen. VS: De FDA heeft de commentaarperiode voor het verzoek om informatie over de ftalaten die nog zijn toegestaan voor gebruik in FCMs opnieuw geopend. De nieuwe deadline is 27 december 2022. Pennsylvania: Op 3 oktober 2022 is SB 1351 ingediend in de General Assembly. Het wetsvoorstel zou de vervaardiging, verkoop en distributie van voedselverpakkingen met PFAS vanaf 1 januari 2024 verbieden. Washington: Keller and Heckman meldt dat Preliminary Draft Rule Language (411 kB) is vrijgegeven met een verbod op de fabricage, verkoop en distributie van drankblikjes met een op bisfenol gebaseerde epoxy coating vanaf 1 januari 2025. Meer informatie over het Safer Products Program van de staat is hier te vinden.

VS: aangepaste definitie van claim "gezond" en front-of-pack etikettering
In september 2022 introduceerde de Biden-⁠Harris Administration de White House National Strategy on Hunger, Nutrition, and Health (776 kB). Een van de vijf pijlers is alle consumenten in staat te stellen gezonde keuzes te maken en daar toegang toe te hebben. Er zal onder meer een front-of-pack etiketteringsregeling worden ontwikkeld, de voedingscriteria voor de claim "gezond" op voedselverpakkingen zullen worden bijgewerkt en er zal een symbool worden ontwikkeld dat bedrijven kunnen gebruiken om de claim af te beelden. Na de bekendmaking van de strategie publiceerde de FDA een regelgevingsvoorstel voor de bijgewerkte criteria voor de claim "gezond".

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – onderzoek
Uit een studie onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) blijkt dat er een verband is tussen blootstelling aan ftalaten in de baarmoeder en een verminderde longfunctie tijdens de kinderjaren. De studie (542 kB) is gepubliceerd in Environmental Pollution.
FPF doet verslag van vier recente studies naar blootstelling aan microplastic via drinkbekers en de gevolgen voor de menselijke gezondheid. In een van de studies schatten onderzoekers dat mensen tussen de 37.613 en 89.294 microplasticdeeltjes jaar binnenkrijgen via plastic bekers.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.