Wetgeving food en voedselveiligheid – mei 2022

03 juni 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
China: Keller and Heckman meldt dat de CFSA commentaar vraagt op twee nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van een FCM. EU: Met behulp van feedback van twee openbare raadplegingen heeft EFSA prioriteiten gesteld voor herbeoordelingen van weekmakers in FCMs en een protocol vastgesteld voor het beoordelen van de blootstelling van de consument. In een oproep tot het verstrekken van gegevens nodigt EFSA belanghebbenden uit gegevens in te dienen over migratie of de aanwezigheid van weekmakers (ftalaten, vergelijkbare stoffen en vervangende stoffen) in FCMs. In een whitepaper die u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, bespreken Intertek-experts NIAS-screening voor voedselverpakkingen die post-consumer gerecyclede (PCR) materialen bevatten. Duitsland: Keller and Heckman meldt dat het BfR een aantal Food-Contact Recommendations heeft geactualiseerd. Frankrijk: De verordening tot vaststelling van de stoffen in minerale oliën die vanaf 1 januari 2023 verboden zijn voor gebruik in de verpakking is gepubliceerd (in het Frans, 631 kB) in de OJ. Japan: Keller and Heckman meldt dat een reorganisatie van de positieve lijsten voor synthetische harsen voor FCMs is voorgesteld. NL: In december 2021 is conceptregelgeving met een verbod voor PFAS in foodverpakkingen naar de EC gestuurd en op 29 april 2022 is de definitieve versie in de OJ gepubliceerd. De regeling treedt op 1 juli 2022 in werking. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA elf nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. Keller and Heckman meldt ook dat de rechtbank FDA in het gelijk heeft gesteld over het gebruik van perchloraat in voedselverpakkingen. In 2014 hadden NRDC en andere organisaties een petitie ingediend bij FDA om het gebruik ervan in FCMs te verbieden. SGS meldt de ondertekening van SB 273 dat voedselverpakkingen met opzettelijk toegevoegde PFAS in Maryland verbiedt.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – onderzoek
Uit NIST-onderzoek, gepubliceerd (abstract) in Environmental Science & Technology, blijkt dat bekers met een plastic laagje en nylon kookzakken nanodeeltjes kunnen afgeven aan vloeistoffen. University of Birmingham-onderzoek (3,18 MB), gepubliceerd in Current Research in Food Science, bespreekt de veiligheid van nanomaterialen in de productie en verpakking van levensmiddelen. In een recent artikel bespreekt FPF vier studies over blootstelling aan BPA en de effecten op de gezondheid.

Claims, labeling en etikettering – wet- en regelgeving
Australië en Nieuw-Zeeland: FSANZ heeft Proposal P1059 – Energy labelling on alcoholic beverages opgesteld om de Food Standards Code te wijzigen met energie-labeling voor alcoholische dranken. EU: Het voorstel voor een wetgevingskader voor duurzame voedselsystemen (FSFS) is een van de vlaggenschip-initiatieven van de van boer tot bord”-strategie. De EC heeft onlangs een raadpleging geopend over het kader voor duurzaamheidslabeling dat deel zal uitmaken van de FSFS. De EC werkt aan voedingsprofielen; maximumhoeveelheden voor nutriënten zoals vet, suiker en/of zout in levensmiddelen, waarboven het gebruik van voedings- of gezondheidsclaims zou worden beperkt of verboden. Onlangs publiceerde het EP een briefing (419 kB) en publiceerde EFSA een wetenschappelijk advies hierover. Frankrijk: Conceptregelgeving met voorschriften om de consument te informeren over de geschiktheid van voedsel voor consumptie na de datum van minimale houdbaarheid is naar de EC gestuurd. NL: In de Tweede Kamer is een motie aangenomen die om een minder strenge implementatie van de regelgeving met betrekking tot etikettering van biologische producten vraagt. In 2021 werd 21% van de totale foodomzet in NL-supermarkten gerealiseerd door producten met een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail (1,11 MB) van IRI.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.