Wetgeving food en voedselveiligheid – maart 2022

05 april 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
FPF meldt dat OESO een rapport (1,59 MB) heeft gepubliceerd over stoffen die gewoonlijk worden gebruikt als vervangers voor PFAS in FCMs van papier en karton. Brazilië: SGS meldt dat de regering de FCM-wetgeving heeft herzien. De wijzigingen worden op 3 januari 2023 van kracht. China: Keller and Heckman meldt goedkeuring van één nieuw FCM, zes nieuwe additieven, één nieuw ontsmettingsmiddel, twee nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van negen FCMs. EU: FPF meldt dat de EC een raadpleging is gestart over de mogelijke invoering van een migratielimiet voor styreen in food. De raadpleging loopt tot 11 april 2022. Frankrijk: SGS meldt dat ontwerpregelgeving naar de WTO is gestuurd om het verbod op minerale oliën in verpakkingen uit te stellen van 1 januari 2022 tot 1 januari 2023. India: FPF meldt dat FSSAI een bijgewerkt beleid (2,57 MB) heeft gepubliceerd voor gerecycled plastic in FCMs. NL: NVWA doet onderzoek naar mogelijk verstikkingsgevaar bij het gebruik van papieren rietjes. Thailand: Keller and Heckman meldt dat de regering de WTO in kennis heeft gesteld van een voorstel tot herziening van normen voor bepaalde plastic foodverpakkingen. VS: Keller and Heckman meldt dat de FDA twee nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. De FDA heeft nieuwe testresultaten bekendgemaakt die deel uitmaken van het beter begrijpen en verminderen van de potentiële blootstelling aan PFAS uit levensmiddelen. De FDA geeft ook een update over de voortgang van de vrijwillige uitfasering van bepaalde PFAS in FCMs.

Labeling en etikettering
NL: Conceptregelgeving met aanpassingen in het waarschuwingsetiket voor pluimveevlees en de houdbaarheidsdata van eet- en drinkwaren is naar de EC gestuurd. VK: De Alcohol Health Alliance roept op tot betere etikettering van alcohol nadat uit onderzoek blijkt dat wijn tussen 0g en 59g vrije suikers per fles kan bevatten.
Claims en afbeeldingen op de voorkant van verpakkingen overtuigen ouders dat met suiker gezoete dranken een gezonde keuze zijn voor kinderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het UConn Rudd Center for Food Policy and Health. Een artikel (958 kB) over het onderzoek is gepubliceerd in Maternal & Child Nutrition. Uit University of Glasgow onderzoek, gepubliceerd in BMJ Journals (abstract) blijkt dat de verpakking van Britse babyvoeding gemiddeld 9 reclame-uitingen bevat. Deze uitingen zijn grotendeels ongereguleerd en suggereren een indirect gezondheidsvoordeel, bekend als het "gezonde halo-effect".

Effecten van chemische stoffen in plastic FCMs op de menselijke gezondheid
ISGlobal onderzoek gepubliceerd (1,66 MB) in Environment International toont dat prenatale blootstelling aan BPA negatieve effecten kan hebben op de luchtweggezondheid bij meisjes.
Brunel University London onderzoek toont dat dranken gebotteld met gerecycled PET, hogere concentraties chemische stoffen kunnen bevatten dan dranken gebotteld met nieuw 'virgin' PET. Dit suggereert dat problemen met het recycleproces ertoe kunnen leiden dat sommige gebottelde dranken verontreinigd zijn. Een artikel (abstract) over het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials. University of Copenhagen onderzoek, gepubliceerd (3,9 MB) in hetzelfde blad, vond honderden verschillende chemische stoffen in leidingwater dat wordt bewaard in herbruikbare plastic flessen. Verschillende van deze stoffen zijn potentieel schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Identificatie van NIAS
Universidad de Zaragoza onderzoekers hebben richtsnoeren ontwikkeld voor de identificatie en kwantificatie van niet-intentioneel toegevoegde stoffen (NIAS) in FCMs. Een artikel (1,45 MB) over de richtsnoeren is gepubliceerd in Food Additives & Contaminants: Part A.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.