Wetgeving food en voedselveiligheid – juni 2022

01 juli 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
China: Keller and Heckman meldt goedkeuring van vier nieuwe FCMs, negen nieuwe harsen en een uitgebreider gebruik van twee FCMs. EU: FPF meldt dat de EC haar werkdocument over de evaluatie van de doeltreffendheid van de FCM-regelgeving (EG) nr. 1935/2004, heeft gepubliceerd. Volgens de evaluatie is de verordening gedeeltelijk doeltreffend, maar de efficiëntie lijkt niet optimaal te zijn. Zo ontbreken bijvoorbeeld specifieke bepalingen voor andere materialen dan kunststoffen. FPF meldt ook dat de EC een verslag (354 kB) heeft gepubliceerd met aanbevolen grenswaarden voor MOAH-verontreiniging in levensmiddelen, die direct van kracht worden. Taiwan: Keller and Heckman meldt dat de Taiwanese FDA een aanvraagprocedure heeft aangekondigd voor het gebruik van rPET bij de productie van voedselcontainers en -verpakkingen. Thailand: FPF meldt dat het Thai Industrial Standards Institute vijf normen (scroll naar beneden: 655 deel 1-3 en 2493 deel 1-2, in het Thais) officieel heeft gepubliceerd voor plastic gebruiksvoorwerpen en magnetrongeschikte plastic verpakkingen die 3 januari 2023 van kracht zullen worden. VS: In antwoord op een petitie uit 2018 heeft de FDA haar regelgeving voor foodadditieven gewijzigd, zodat de meeste ftalaten niet langer mogen worden gebruikt in FCMs, omdat de industrie van deze toepassingen is afgestapt. De FDA heeft twee andere petities over het verbieden van ftalaten afgewezen en is een verzoek om informatie gestart over het gebruik en de veiligheid van de ftalaten die nog zijn toegestaan in FCMs. In antwoord op een petitie ingediend door een aantal NGO's waaronder EDF, heeft de FDA ingestemd (172 kB) om de veiligheid van het gebruik van BPA in FCMs opnieuw te bekijken. Washington: Keller and Heckman meldt dat de regering haar Second Alternatives Assessment van PFAS in voedselverpakkingen heeft gepubliceerd. Voor vijf extra op papier gebaseerde materialen zijn veiliger alternatieven voor PFAS. Hiermee wordt vanaf mei 2024 het verbod op bepaalde foodverpakkingen die PFAS bevatten uitgebreid.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – onderzoek
In een artikel (1,26 MB) gepubliceerd in Food Packaging and Shelf Life bestuderen University of Zaragoza-onderzoekers de migratie van MOAH naar foodsimulanten uit hot melt-lijm gebruikt in meerlagige laminaten. In een artikel (1,21 MB), gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials, geven FPF-onderzoekers een overzicht van chemische stoffen die worden gebruikt in FCMs en die schadelijk zijn volgens de EU-strategie voor duurzame chemische stoffen. Een artikel (2,73 MB) waarin een nieuwe database over migrerende en extraheerbare FCM-chemicaliën (FCCmigex) wordt beschreven, is gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition. De FCCmigex-database kan doorzocht worden met een interactieve tool van FPF. KIDV heeft een serie factsheets gepubliceerd over voedselveiligheid en verpakkingen. Minerale oliën, zware metalen en microplastics zijn voorbeelden van de onderwerpen die aan bod komen.

Claims, labeling en etikettering – wet- en regelgeving
NL: Milieu Centraal heeft de derde benchmark duurzaamheidskeurmerken uitgevoerd, zo schrijft minister Staghouwer van LNV. Het resultaat is een selectie van 12 topkeurmerken die uitblinken door hoog te scoren op de criteria ambitieniveau, controle en transparantie, aldus de minister. De keurmerken zijn ook terug te vinden in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
Gezondheidsdeskundigen waarschuwen dat de etikettering van alcohol nog steeds tekortschiet. Uit nieuw onderzoek (339 kB) van de Alcohol Health Alliance UK blijkt dat op de meeste alcoholverpakkingen geen gezondheidswaarschuwingen, ingrediënten, calorieën, suikergehalte of voedingswaarde-informatie vermeld staan. De WHO heeft een beleidsnota over voedingswaarde-etikettering gepubliceerd en een beleidsnota over de bescherming van kinderen tegen de schadelijke gevolgen van voedselmarketing.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.