Wetgeving food en voedselveiligheid – januari 2022

04 februari 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU: EFSA stelt voor de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van BPA aanzienlijk te verlagen. Een raadpleging over het ontwerp wetenschappelijk advies is tot 22 februari 2022 (verlengde termijn) geopend. FPF meldt dat de EC een verordening heeft aangenomen waarmee van vier ftalaten de hormoonontregelende eigenschappen in de autorisatielijst van REACH worden erkend. Het gevolg is dat deze ftalaten niet langer zijn vrijgesteld van de autorisatieplicht voor toepassingen in FCMs. FPF meldt ook dat de EC een ontwerpbesluit heeft aangekondigd over de herziening van de EU-regelgeving ter vereenvoudiging van de ontwikkeling, de certificering en het gebruik van gerecycleerd plastic in FCMs. De EC heeft de WTO in kennis gesteld (85 kB). FEFCO heeft een testmethode (717 kB) ontwikkeld voor bedrukt karton als FCM. Een artikel van Smithers, dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, kijkt naar de toekomst van de EU FCM-wetgeving. Foodwatch heeft voedselproducten uit verschillende EU-landen getest. De resultaten (7,55 MB) tonen dat één op de acht geteste producten MOAH bevat. Canada: Stina publiceerde published Assessing the state of food grade recycled resin in Canada and the United States (2,39 MB). China: Keller and Heckman meldt dat de regering commentaar vraagt voor vier FCMs. Duitsland: SGS meldt dat de regering haar Eenentwintigste Verordening (in het Duits, 636 kB) tot wijziging van de BedGgstV (verordening consumentenproducten) heeft gepubliceerd om drukinkten en lakken in FCMs te reguleren. De bepalingen worden van kracht op 1 januari 2026. Zuid-Korea: SGS meldt dat de regering haar nieuwste specificaties voor FCMs heeft gepubliceerd. VS: FPF meldt de invoering van de nationale Keep Food Containers Safe from PFAS Act (24 kB). Een recent artikel van Keller and Heckman geeft een overzicht van de staten met een verbod op PFAS in FCMs. Een onlangs ingediend wetsvoorstel (63 kB) zou in Pennsylvania BPA in voedselverpakkingen verbieden. FPF meldt dat Earthjustice de FDA heeft aangeklaagd (352 kB) wegens het uitblijven van een reactie op een petitie uit 2016 om het gebruik van ftalaten in FCMs te verbieden.

Labelling en etikettering
EU: De EC heeft openbare raadplegingen geopend over de etikettering van alcoholhoudende dranken, over informatie op het etiket om consumenten te helpen met gezondere en duurzamere voedingskeuzes en over voedingsprofielen voor voedings- en gezondheidsclaims. De EC heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een EU-breed onderzoek naar de authenticiteit van kruiden en specerijen. Australië: De regering heeft een raadpleging aangekondigd over regelgeving voor biologische producten, waaronder een verplichte norm voor het gebruik van het woord "biologisch". NL: Volgens onderzoek (2,73 MB) van het Trimbos-instituut leidt het verplicht vermelden van product- en gezondheidsinformatie op alcoholhoudende dranken tot minder alcoholgebruik. In een brief (266 kB) aan de Tweede Kamer schrijft minister Schouten dat veel winkels er voor kiezen alleen voorverpakte biologische producten te verkopen zodat zij vrijgesteld zijn van de meldings- en certificatieplicht volgens de nieuwe Verordening biologische productie en etikettering. Een sticker of een laserprint worden niet gezien als verpakking. Vanaf 1 februari 2022 zal Skal het toezicht starten op verkooppunten die zich niet voor certificering hebben aangemeld. VS: De FDA stelt dat vanaf januari 2022 bepaalde soorten GMOs moeten worden geëtiketteerd als bio-engineered voedsel. Nieuwe onderzoek van ACAAI, gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma and Immunology (abstract), heeft als conclusie dat een betere etikettering van sesam in levensmiddelen nodig is om allergische reacties te voorkomen.

NVWA actualiseert Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen
Het NVWA heeft het Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen geactualiseerd. Het gaat om zuigelingen, jonge kinderen, zieke mensen en mensen met overgewicht.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.