Wetgeving food en voedselveiligheid – februari 2022

28 februari 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU: ECHA meldt dat de Comités risicobeoordeling en sociaaleconomische analyse het voorstel van Duitsland steunen om het gebruik van PFHxA en verwante stoffen te beperken. Deze subgroep van PFAS wordt onder andere gebuikt in FCMs. Frankrijk: Een recent wetsvoorstel (in het Frans) bevat een beperking van foodverpakkingen die PFAS bevatten met ingang van 1 januari 2024. NL: De overheid werkt aan een verbod vanaf 1 april 2022 voor PFAS in foodverpakkingen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt de staatssecretaris dat de conceptregelgeving naar de EC is gestuurd. VS: FPF meldt dat de FDA vijftien nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications heeft toegevoegd. FPF meldt ook dat de staat Maine zijn definitieve lijst (301 kB) van zeer zorgwekkende chemische stoffen in FCMs heeft gepubliceerd en het verbod op PFAS in FCMs heeft uitgesteld (249 kB). Twee wetsvoorstellen SB 273 (161 kB) en HB 275 (162 kB), ingediend in Maryland, verbieden foodverpakkingen met opzettelijk toegevoegde PFAS. Dit geldt ook voor het in Rhode Island ingediende wetsvoorstel S 2044. Een aantal NGO's, waaronder EDF, heeft een petitie (1,08 MB) ingediend waarin ze de FDA vragen om de goedkeuringen voor BPA in lijmen en coatings in te trekken en strikte limieten in te stellen voor het gebruik ervan in plastic FCMs. In een brief (282 kB) aan de FDA vraagt de House Oversight and Reform Committee om informatie over de regulering van ftalaten.

Labelling en etikettering
Australië: Momenteel is er geen verplichte binnenlandse norm voor het gebruik van "biologisch" op een productetiket. De regering werkt nu aan een aanpassing van de regelgeving. NL: De regering meldt dat Nutri-Score in de eerste helft van 2022 wordt geïntroduceerd.
In een studie (1,11 MB) in PLOS Medicine, bekijken UNC-onderzoekers in een realistische setting of gezondheidswaarschuwingen met afbeeldingen op suikerhoudende dranken invloed hebben op welke dranken ouders voor hun kinderen kopen. Zij ontdekten dat de waarschuwingen leidden tot 17% minder aankoop van suikerhoudende dranken.

Testen van voedselverpakkingen
Een voorgestelde ASTM-norm ASTM WK66122 draagt bij aan het vaststellen van de antimicrobiële eigenschappen van materialen die worden gebruikt voor de productie van voedselverpakkingen, producten voor persoonlijke verzorging en andere artikelen. Er zijn meerdere punten waarop metalen, waaronder zware metalen, in FCMs terecht kunnen komen. Een whitepaper van Intertek beschrijft de mogelijke oorsprong van metaalhoudende stoffen, de wettelijke context en analytische strategieën om concentraties van deze stoffen als potentiële migratiestoffen te monitoren en te kwantificeren. U kunt de whitepaper downloaden na het invullen van uw gegevens. In een artikel (2,16 MB) gepubliceerd in Resources, Conservation and Recycling geven Aarhus University onderzoekers een overzicht van het chemisch testen van rPET voor voedselverpakkingen in de EU. Een recent FPF-artikel bespreekt verschillende studies die de chemische migratie van voedselverpakkingen vaststellen.

Effecten van chemische stoffen in plastic FCMs op de menselijke gezondheid
Bisfenol S (BPS) en bisfenol F (BPF), chemische stoffen ter vervanging van BPA, kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen, zo blijkt uit Jinan University onderzoek (1 MB), gepubliceerd in Environmental Sciences Europe.
NTNU-onderzoekers hebben ontdekt dat chemische stoffen in plastic voedselverpakkingen kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Een artikel (3,3 MB) over het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science and Technology.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.