Wetgeving food en voedselveiligheid – augustus 2022

09 september 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
EU: De EC wil Verordening (EU) nr. 10/2011 betreffende kunststof FCMs voor eind 2022 aanpassen. Een Intertek-whitepaper dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens bespreekt welke informatie vereist is in een Declaration of Compliance (DoC) om aan de verordening te voldoen. EU: De EC heeft zijn jaarverslag 2021 (1,63 MB) gepubliceerd over het systeem voor snelle waarschuwingen (RASFF). 269 van de 4607 notificaties hadden betrekking op FCMs. Een NGO-coalitie heeft Toxic-Free Food Packaging gelanceerd, een website met informatie over schadelijke stoffen in FCMs. China: FPF meldt de publicatie van een bijgewerkte FCM norm voor papier en karton (in het Chinees, 868 kB) en een nieuwe FCM norm voor bamboe en hout (in het Chinees, 638 kB). India: Keller and Heckman meldt dat FSSAI in een Notification of Draft Regulations (1,42 MB) commentaar vraagt op een wijziging die het gebruik van rPET in FCMs toestaat. Zuid-Korea: FPF meldt dat voorwaarden voor het gebruik van gerecycled materiaal in FCMs zijn toegevoegd aan de Food Sanitation Act (in het Koreaans). Thailand: SGS meldt de publicatie van FCM-regelgeving (in het Thais, 4,99 MB). Oeganda: SGS meldt dat de WTO op de hoogte is gebracht van een aankomende norm voor FCMs. VS: Keller and Heckman meldt dat tien nieuwe stoffen aan de Inventory of Effective Food Contact Substances (FCS) Notifications zijn toegevoegd. De FDA is een informatieverzoek gestart over het gebruik van gefluoreerd polyethyleen in FCMs. Fluorisering van polyethyleen kan leiden tot de vorming van PFAS. De FDA is ook een informatieverzoek gestart om autorisatie voor het gebruik van BPA in FCMs in te trekken of te beperken. SGS meldt dat Hawaï het gebruik van PFAS in bepaalde voedselverpakkingen per 31 december 2024 verbiedt. SGS meldt ook dat Rhode Island PFAS in voedselverpakkingen per 1 januari 2024 verbiedt.

Claims, labeling en etikettering
Canada
: De regering meldt een verplicht front-of-package nutrition label per 1 januari 2026 voor voedsel met een hoog gehalte aan natrium, suikers of verzadigd vet. Frankrijk: Een decreet (in het Frans) legt per 1 oktober 2022 het gebruik van dierenbenamingen voor plantaardige producten aan banden. NL: Consumenten halen vaak de THT-en de TGT-datum datum door elkaar. Samen Tegen Voedselverspilling introduceert twee icoontjes die u als producent vrijwillig op de verpakking kunt zetten. UK: FSA meldt dat in het VK verkocht voedsel m.i.v. 1 oktober 2022 een VK, Kanaaleilanden of Eiland Man adres moet vermelden.

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – onderzoek
FSN meldt dat een Chinese CFSA-studie (205 kB), gepubliceerd in CDC Weekly, zeven COVID-19-uitbraken linkt aan diepvriesverpakkingen. University of Auckland-onderzoek (382 kB), gepubliceerd in Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, geeft een overzicht van de aanwezigheid van (niet-)opzettelijk toegevoegde stoffen (NIAS en IAS) in voedselverpakkingen. In een artikel (1,64 MB), gepubliceerd in hetzelfde blad, beschrijven USC-onderzoekers verschillende aspecten van coatings voor voedsel- en drankblikjes, waaronder migratie. Agir pour l'Environnement (in het Frans) heeft een rapport (in het Frans, 4,27 MB) gepubliceerd over de aanwezigheid van microplastics in de meest verkochte gebottelde waters in Frankrijk. Zij vonden microplastics in zeven van de negen geanalyseerde waters. Het merendeel lijkt afkomstig te zijn van de fles, de dop en het bottelproces. Een studie (7,66 MB) van Defend Our Health vond een antimoongehalte boven het veilige niveau in 40% van de geteste dranken in PET-flessen. Studenten van de Universiteit Antwerpen hebben onderzocht of en in welke mate PFAS aanwezig zijn in drinkrietjes van verschillende materialen op de Belgische markt. In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd. TDU-onderzoek (1,2 MB), gepubliceerd in Food Chemistry, kijkt naar migratie uit papieren FCMs die met PFAS zijn behandeld.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.