Wetgeving food en voedselveiligheid – april 2022

02 mei 2022

Voedselcontactmaterialen (FCMs) – wet- en regelgeving
FPF meldt dat het Spaanse parlement een afvalwet (in het Spaans) heeft goedgekeurd die ftalaten en BPA in verpakkingen verbiedt.
In een recent artikel geeft FPF een update van de herziening van de EU-verordening inzake FCMs van gerecyclede kunststoffen.
Hogedrukverwerking (HPP) van voedsel is doeltreffend voor het vernietigen van schadelijke micro-organismen en levert niet meer voedselveiligheidsproblemen op dan andere behandelingen. Dit zijn twee van de conclusies van een door EFSA gepubliceerd wetenschappelijk advies.
In een artikel dat u kunt downloaden na het invullen van uw gegevens, bespreken Smithers-deskundigen hoe de huidige en toekomstige EU-regelgeving meer nadruk legt op het testen van niet-intentioneel toegevoegde stoffen (NIAS). Met name drukinkten zullen waarschijnlijk onder verscherpt wettelijk toezicht komen te staan, en NIAS-testen zullen daar een cruciaal onderdeel van zijn.
IBE-BVI heeft een recent artikel (375 kB) van Koni Grob gepubliceerd met de titel "Hoe kunnen we het gebruik van gerecycled karton geschikt maken voor voedselcontact? Een bijdrage aan de discussie".

Claims, labeling en etikettering – wet- en regelgeving
NL: NVWA heeft een nieuw Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Voedings- en gezondheidsclaims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie. Vrijwillige voedselinformatie mag nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn. Voor voedings- en gezondheidsclaims zijn nadere regels uitgewerkt op basis van de EU Claimsverordening Nr. 1924/2006.
VS: De FDA werkt aan een actualisering van het gebruik van de claim "gezond" op voedseletiketten. De FDA is ook begonnen met het proces om een symbool te ontwikkelen dat de industrie vrijwillig kan gebruiken voor het etiketteren van voedingsmiddelen die aan de bijgewerkte definitie van "gezond" voldoen. In maart 2022 heeft de FDA een tweede procedurele kennisgeving gepubliceerd over het consumentenonderzoek dat zij van plan is uit te voeren naar het vrijwillige symbool.

Consumenten - claims, labeling en etikettering
Volgens een onderzoek in opdracht van de Organic Trade Association, hechten consumenten veel waarde aan biologische producten, maar zijn zij niet vertrouwd met het USDA Organic-label. Op de vraag naar labels die kunnen concurreren met het USDA-label, en hoe waarschijnlijk het is dat die labels aankoopbeslissingen beïnvloeden, waren labels als "volledig natuurlijk" zeer invloedrijk, net als "gefokt zonder antibiotica", "hormoonvrij" en "non-GMO".
Jongvolwassen drinkers zullen alcoholproducten eerder als "onaantrekkelijk" en "sociaal onaanvaardbaar" beschouwen als er prominente gezondheidswaarschuwingen op staan, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Stirling.

PFAS gevonden in voedselverpakkingen
Om te zien hoe vaak er nog PFAS worden aangetroffen in voedselverpakkingen, onderzocht Consumer Reports meer dan 100 verpakkingen van restaurant- en supermarktketens. Zij vonden PFAS in vele soorten verpakkingen, van papieren frietzakjes en hamburgerwikkels tot papieren borden voor eenmalig gebruik.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.