Vertrouwen in voeding gedaald

06 juni 2013

Bijna 4 op de 10 Nederlanders heeft minder vertrouwen in voedselproducten dan een jaar geleden. Zij noemen de verschillende voedselfraudezaken als een belangrijke oorzaak voor dit afgenomen vertrouwen. Dat blijkt uit het DuurzaamheidKompas, een periodiek onderzoek onder ruim 500 respondenten naar trends in de Nederlandse publieke opinie over duurzaamheid.
Consumenten denken dat 3 op de 10 etiketten niet kloppen. Ze hebben het meeste vertrouwen in etiketten van groente, fruit en brood. Daarnaast is eenderde van de Nederlanders van mening dat een product met een keurmerk meer te vertrouwen is dan een product zonder keurmerk.
Hoewel het vertrouwen in voedselproducten is afgenomen, hebben de meeste Nederlanders hun koopgedrag niet aangepast. Het vertrouwen in de echtheid van de producten, dus of klopt wat op het etiket staat, is vooral laag. In de veiligheid van voedselproducten hebben consumenten meer vertrouwen. Dit is een belangrijke reden voor consumenten om ondanks de recente voedselfraudezaken het eigen koopgedrag niet aan te passen (59%) (Nieuwsbrief EVMI, 4 juni 2013).