Vanaf 10 januari 2013 maximalisering verpakkingsgrootte paracetamol

07 januari 2013

Er zijn voldoende aanwijzingen dat er een toenemend gebruik van paracetamol is en een stijging van meldingen van overdosering van paracetamol. Op basis daarvan heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de verpakkingsgrootte van paracetamol 500 mg die verkrijgbaar is bij de drogist beperkt tot 50 stuks per verpakking.
Het CBG besluit is op 10 januari 2012 gepubliceerd in de Staatscourant. Vergunninghouders hadden tot een jaar na publicatie in de Staatscourant de tijd om de verpakkingen groter dan de gestelde limieten uit het UAD-kanaal (uitsluitend Apotheek en Drogist) te halen. De overgangstermijn loopt dus per 10 januari 2013 af.
De achterliggende gedachte is dat als er minder tabletten paracetamol voorhanden zijn, er minder worden ingenomen. Het CBG ziet de genomen maatregel als een belangrijke barrière ter voorkoming van misbruik en zelfdoding via paracetamol. Tegelijkertijd wil het CBG graag dat pijnstillers als paracetamol zonder recept bij de drogist en apotheek voor de consument verkrijgbaar zijn (Nieuwsbericht CBG, 4 januari 2013).