TU Eindhoven: kunststof elektronica kan voedselverspilling sterk terugbrengen

28 februari 2013

Miljoenen tonnen voedsel worden jaarlijks weggegooid omdat het 'over de datum' is. Maar de datum op de verpakking is altijd een voorzichtige schatting, waardoor veel voedsel dat nog goed is in de afvalcontainer belandt. Zou het daarom niet handig zijn als de verpakking 'proeft' of het eten nog goed is?
Onderzoekers van onder andere de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben onlangs in de VS het technische sluitstuk gepresenteerd dat dit mogelijk maakt - een kunststof analoog-digitaal-converter. Daarmee wordt een kunststof sensorschakeling die analoge signalen omzet in digitaal van minder dan een eurocent haalbaar, wat een acceptabele prijsverhoging is voor bijvoorbeeld een zak chips of een stuk vlees.
Voedselverspilling kan dus worden tegengegaan door de verpakking te voorzien van een elektronische sensorschakeling die bijvoorbeeld de zuurgraad van het voedsel monitort. Met een scanner kun je dan de sensor uitlezen en zien of je biefstukje nog goed is, en hoe lang, of dat je diepvriesvoedsel ontdooid is geweest.
Met de nieuwe kunststof ADC’s komt toepassing in de levens- en geneesmiddelenbranche binnen bereik. Een sensorschakeling bestaat namelijk uit vier componenten: de sensor, een versterker, een ADC die het signaal digitaliseert en een radiozender die het signaal naar een basisstation zendt. De andere drie componenten bestaan al, alleen de kunststof ADC ontbrak nog. De ADC is dus de laatste schakel in de ketting (Nieuwsartikel TU Eindhoven, 27 februari 2013).