TNO bouwt mobiele algen bioraffinaderij

13 september 2013

Samen met de algenkweker “Algae Food and Fuel” gaat TNO een mobiele algen bioraffinaderij bouwen om op een groot aantal locaties waar algen worden gekweekt in te kunnen zetten. Door algen te raffineren tot opgezuiverde grondstoffen kunnen deze als voedingsingrediënten en chemicaliën worden toegepast. Hierdoor kunnen stoffen met een hoge carbon-footprint vervangen worden door ingrediënten die, afkomstig uit algen, duurzamer zijn. De verwachting is dat de opstartfase na het 1e kwartaal van 2014 is afgerond, waarna de installatie bij verschillende algen cultivatie plaatsen zal worden ingezet.
Door de hoge productiviteit per hectare worden algen al geruime tijd gezien als hét agrarische gewas van de toekomst en vormen daardoor een mogelijk duurzame bron voor de productie van allerlei producten. Helaas worden algen alleen nog op relatief kleine schaal gecultiveerd in verband met de relatief hoge kosten. De cultivatiekosten kunnen echter gecompenseerd worden door de algen ter plekke te raffineren en de ingrediënten op te zuiveren, waardoor er netto een hogere waarde gecreëerd wordt uit de algen. Dit wordt momenteel gedaan binnen het programma “GAIA: Getting Algae Ingredients Applied” van TNO, Sabic, van Wijhe Verf en de Wit Oils (Persbericht TNO, 11 september 2013).
Klik hier voor het persbericht.
Klik hier voor meer informatie over het project GAIA.

Dit bericht is ook opgenomen in ons maandelijkse nieuwsoverzicht, de NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.