Retail en e-commerce – november 2022

01 december 2022

Ontwikkelingen in retail
Volgens het CBS gaf 74% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder aan iets online gekocht te hebben in 2022. Dat is minder dan een jaar eerder toen 77% iets online kocht. De verkoop van digitale producten en diensten bleef vergeleken met 2021 gelijk of liet een groei zien, terwijl er online minder fysieke goederen besteld werden. Onderzoek (14,81 MB) van Deloitte brengt de ontwikkelingen in consumentengedrag in de Nederlandse supermarkt in kaart. Een van de meest opvallende uitkomsten is dat het aandeel online in de totale omzet van de supermarkten in 2022 gedaald is ten opzichte van 2021. Toch blijft het aantal consumenten dat online boodschappen doet ook in 2022 groeien. Een artikel (1,75 MB) van de Democritus University of Thrace, getiteld ‘Views of Food Stakeholders on Packaging Factors’, is gepubliceerd in het International Journal of Food Studies.

Herbruikbare verpakkingen
Rethink Plastic heeft een rapport (11,67 MB) gepubliceerd getiteld ‘A Just Transition to Reusable Packaging: Necessary conditions, benefits and best practice’. Het rapport kijkt verder dan de milieuvoordelen van hergebruik en onderzoekt de potentiële sociaaleconomische voordelen, met een focus op de sectoren levensmiddelenhandel en horeca (hotel, restaurant, café).
McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over herbruikbare verpakkingen. Het concept krijgt een nieuwe impuls nu de druk op duurzaamheid toeneemt. Zij beschrijven vier factoren die leiders kunnen helpen de huidige belemmeringen te overwinnen en de niche te overstijgen.
Closed Loop Partners heeft een rapport gepubliceerd met inzichten om retailers te begeleiden bij effectieve modellen voor herbruikbare tassen, een belangrijke oplossing nu de regelgeving om de afhankelijkheid van plastic tassen voor eenmalig gebruik te verminderen in de VS toeneemt. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Last-mile bezorging
De gemeenteraad van Chicago heeft een proefprogramma voor Personal Delivery Device (PDD) goedgekeurd. Hierin zullen PDD-bedrijven samenwerken met plaatselijke levensmiddelenbedrijven als koeriersdienst om voedselbestellingen bij klanten af te leveren met behulp van kleine robots die over trottoirs en oversteekplaatsen rijden.
De University of Toronto heeft haar campus gebruikt als levend laboratorium voor onderzoek naar duurzame pakketbezorging.

Consumentengedrag in de online detailhandel
Ecommerce Europe meldt dat de Chamber of Digital Economy de Sustainable e-Commerce Report 2022 (1,85 MB) heeft gepubliceerd. Voor 67% van de online shoppers is het belangrijk of een webwinkel een maatschappelijk verantwoorde onderneming is en of deze zich op een milieuvriendelijke manier ontwikkelt. Dotcom heeft een onderzoek gepubliceerd dat trends en patronen in aankoopgedrag, omnichannel, verpakking, verzending, retouren en duurzaamheid in kaart brengt, waarbij ook dieper wordt ingegaan op beauty en luxe consumenten. Wat het uiteindelijk onthult is hoe online shoppers zich precies gedragen terwijl ze herstellen van de pandemie te midden van gespannen leveringsketens. U kunt het rapport downloaden na het invullen u uw gegevens.
DHL heeft onderzoek gedaan naar online winkelgedrag. Het onderzoek geeft inzicht in via welke kanalen Europeanen het liefst winkelen, wat ze belangrijk vinden in de winkelpresentatie en de structuur van de online shop, en hoe ze willen betalen. Levering speelt op verschillende punten een rol: duurzaamheid wordt steeds belangrijker, terwijl de betrouwbaarheid van de bezorger centraal staat.

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.