Retail en e-commerce – mei 2022

03 juni 2022

Ontwikkelingen in retail
Volgens Kantar groeide de online verkoop van voedsel/FMCG in 2021 met meer dan 15%, op een wereldwijde markt die met 2,1% groeide. De totale marktgroei van 2,1% is in lijn met de gemiddelde groei van voor de pandemie, en betekent dat de markt de dubbelcijferige groei vasthield die zij in de 2020-fase van de pandemie boekte. Supermarkten/hypermarkten blijven het dominante kanaal voor FMCG-verkoop, maar met een groei van slechts 0,1% daalde het aandeel in de verkoop naar 51,4%, van 52,4% in 2020 en 53,1% in 2019. U kunt het rapport online lezen. Saddle Creek heeft hun 2022 Ecommerce Fulfillment Trends Report (1,1 MB) gepubliceerd. Volgens het onderzoek is e-commerce nu de voorkeursmethode van winkelen voor 68% van de consumenten, een stijging ten opzichte van 52% in 2020, en zullen e-commerce verkopen 20% van de totale retailverkopen vertegenwoordigen tegen 2024. Meer dan de helft van de respondenten (57%) maakt gebruik van een externe leverancier voor een deel of het geheel van hun e-commerce fulfillment, en nog eens 20% is van plan om in de komende 12 tot 18 maanden te beginnen met uitbesteden.

Tamper-evident verpakkingen
Georgia Southern University onderzoekers hebben een artikel (190 kB) gepubliceerd in Association of Marketing Theory and Practice, getiteld; 'The Unintended Effects of Tamper-Evident Packaging'. In twee studies onderzochten zij het effect van tamper-evident sluitingen van voedselverpakkingen in een context van bezorging door derden. Zij vonden een negatief effect van een tamper-evident seal op de betalingsbereidheid door verminderde tevredenheid.

Herbruikbare verpakkingsystemen
De Sustainable Packaging Coalition heeft een Guidance for Reusable Packaging (10,6 MB) gepubliceerd om merkhouders en retailers te helpen bij het ontwerpen en meten van effectieve systemen voor herbruikbare verpakkingen. Het geeft de belangrijkste overwegingen voor het succes, de toepasbaarheid en de duurzaamheid van de systemen.

Duurzame winkelgewoonten
Blue Yonder toont bevindingen van zijn 2022 Consumer Sustainability Survey in een infographic (2,6 MB) die de voorkeuren van retailconsumenten met betrekking tot duurzame winkelgewoonten onthult. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan driekwart (86%) van de consumenten bereid is e-commerce leveringen uit te stellen omwille van het verbeteren van de duurzaamheid, als ze daartoe een stimulans krijgen. Van deze respondenten is 29% bereid leveringen tot vijf dagen uit te stellen en 28% is bereid ze een week of meer uit te stellen.
Smithers en UPM hebben een onderzoek gepubliceerd onder verpakkingsprofessionals uit de hele waardeketen om de belangrijkste trends te achterhalen die de ontwikkeling van duurzame voedselverpakkingen tegen 2040 aansturen. Het onderzoek beoordeelde de impact van een reeks consumentenverwachtingen, de ontwikkeling van de regelgeving, materiaalkeuzes en opties voor het einde van de levensduur op de toekomst van voedselverpakkingen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Winkelen in de metaverse
Volgens een Wunderman rapport is 86% van de mensen van mening dat de retailsector zal worden beïnvloed door de metaverse. Van degenen die bekend zijn met de metaverse, denkt 70% dat het een plaats zal zijn om te winkelen en 68% zegt dat het de toekomst van e-commerce en online winkelen zal zijn. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.