Retail en e-commerce – maart 2022

05 april 2022

Ontwikkelingen in retail
Uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven (642 kB) blijkt dat in februari 2022 1868 ondernemers een webshop zijn gestart; een jaar eerder waren dit er 3203: een afname van 42%. Het aantal webshops dat failliet ging in februari 2022 is laag: 137.
Uit de nieuwste cijfers van Thuiswinkel.org blijkt dat de online bestedingen van Nederlandse consumenten in 2021 uit komen op € 30,6 miljard, een stijging van 16% ten opzichte van 2020. Er zijn 373 miljoen online aankopen gedaan, een groei van 13% vergeleken met 2020. Het aandeel van online aankopen is daarmee goed voor 31% van de totale bestedingen.
Volgens het CBS is het aantal webwinkels sinds januari 2020 met ruim 63% gestegen naar bijna 80 duizend. Ruim 80% van de webwinkels in 2022 zijn bedrijven met 1 werkzame persoon.

E-commerce bezorging
Een paper (1,6 MB) van de University of Nottingham Ningbo China, getiteld “Toward sustainable express deliveries for online shopping: Reusing packaging materials through reverse logistics” is gepubliceerd in het tijdschrift Thunderbird International Business Review.
VIL heeft resultaten gepubliceerd van het project Rural Parcel Delivery waaruit blijkt dat samenwerking voor last mile leveringen in landelijke gebieden loont. Gemiddeld dalen de CO2-uitstoot en aantal transportbewegingen met 60% en de kosten met 35%.
Capterra heeft een artikel gepubliceerd over de behoefte aan snelle levering bij e-commerce en of het gemak opweegt tegen de extra kosten. Van de ondervraagde online shoppers zegt 78% dat de levertijd altijd (6%), vaak (27%) of soms (45%) van invloed is op de keuze voor een bepaalde winkel.

E-commerce en retourstromen
Euromonitor heeft een whitepaper gepubliceerd over opkomende wereldwijde concepten in de retail. Binnen de retail zijn bezorging en logistiek concurrentievoordelen geworden. De motivatie van de consument om online te winkelen is om tijd en geld te besparen. Maar dit gemak gaat gepaard met operationele- en milieukosten, waardoor consumenten hun aankoopbeslissingen heroverwegen en retailers hun prioriteiten bijstellen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Sendcloud heeft een rapport gepubliceerd over het transformeren van retouren in e-commerce. Sommige online shoppers voelen zich verantwoordelijk voor het zelf regelen en betalen van retourzendingen in plaats van te vertrouwen op e-retailers. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat meer dan de helft van de consumenten minder klakkeloos besteld wanneer de retourkosten zelf moeten worden betaald. Soms loopt het retourpercentage bij gratis retour op tot wel 50%.

Herbruikbare verpakking
Een paper (1,49 MB) van Honam University, getiteld "The impact of reusable tableware packaging combined with environmental propaganda on consumer behaviour in online retail", is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.
De Refill Coalition heeft vooraanstaande Britse retailers bijeengebracht om pionierswerk te verrichten op het gebied van schaalbare navuloplossingen, waaronder een model voor bulklevering aan huis. Als deze oplossing slaagt, kan zij een sleutelrol spelen bij het terugdringen van de 56,5 miljard eenheden plastic wegwerpverpakkingen die jaarlijks in het VK worden verkocht.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.