Retail en e-commerce – augustus 2022

09 september 2022

E-commerce distributie en verpakken
Een Chalmers University of Technology studie (1,33 MB), gepubliceerd in The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research, kijkt naar verpakkingen in e-commerce distributie. De studie onderzoekt e-commerce verpakkingen als een ingebedde hulpbron in drie netwerksettings: productontwikkeling, verpakken en sortering.

Retailmarkt
Volgens een nieuw rapport van Asendia bedroeg de omzet van e-commerce in retail wereldwijd ongeveer $4,9 biljoen in 2021. Voorspeld wordt dat dit zal groeien naar ongeveer $7,4 biljoen in 2025. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Ecommerce Europe en EuroCommerce hebben het 2022 European E-commerce Report gepubliceerd (2,33 MB). In 2021 groeide de B2C e-commerce met 13% tot €718 miljard. Uit de omzetcijfers blijkt dat e-commerce blijft groeien, ondanks het opheffen van lockdowns.
Euromonitor International heeft een top 100 van retailers in Azië gepubliceerd op basis van jaaromzet. Verwacht wordt dat de retailverkopen in Azië tot 2026 een samengesteld jaarlijks groeipercentage (compound annual growth rate CAGR) van 7% zullen laten zien. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
FoodService Instituut Nederland heeft een artikel gepubliceerd over hun FSIN Food500. Het rapport gaat in op de laatste ontwikkelingen bij de vijfhonderd grootste foodformules van Nederland. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld flitsbezorging, de sterke groei aan gemakswinkels, hoe fast service transformeert door bezorging en de herpositionering in catering.

Online winkelen en duurzaamheid
Roadmap 2025: Sustainability in European e-commerce van Seven Senders brengt de laatste onderzoeksresultaten en de consumentenhouding ten aanzien van duurzaamheid en e-commerce samen. Volgens de studie realiseren de meeste online retailers zich dat het verminderen van verpakkingen en het gebruik van herbruikbare en recyclebare verpakkingen kunnen leiden tot kostenbesparingen en afvalvermindering. U ontvangt het onderzoek per e-mail na het invullen van uw gegevens.
Uit nieuw onderzoek van DS Smith blijkt dat elk jaar 85 miljoen m3 lucht naar huishoudens in het VK wordt vervoerd als gevolg van te grote verpakkingen - dit staat gelijk aan meer dan 34.000 Olympische zwembaden. 46% van de consumenten zegt gefrustreerd te zijn over het retailmerk als ze een doos met te grote verpakking krijgen.
Thuiswinkel.org heeft een artikel gepubliceerd over hun Duurzaamheid Monitor. De meeste consumenten vinden duurzaam online winkelen belangrijk (66%), maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten doen. Op de vraag wat webwinkels zelf kunnen doen om te verduurzamen, staat het reduceren van plasticgebruik voor de consument bovenaan (88%), gevolgd door minder verpakkingsmateriaal gebruiken (86%).

Winkelgedrag
Een rapport van Cross-Border Commerce Europe rangschikt de 16 sterkste EU-landen naar verkopen over de grens vanuit het oogpunt van zowel de consument als de industrie. Luxemburg staat op de eerste plaats. Nederland is laatst met een marktaandeel van 15,9%, goed voor 4,8 miljard euro. Meer informatie vindt u in een recent artikel.
Volgens ShoppingTomorrow verwachten Nederlandse consumenten over vijf jaar een groter deel van hun bestedingen online te doen. Het verwachte online omzetaandeel stijgt naar tot 41% in 2027. Consumenten verwachten dat de verschuiving naar online de komende jaren blijft doorzetten. U kan het GfK-rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.