Retail en e-commerce – april 2022

02 mei 2022

Ontwikkelingen in retail
Volgens ING zijn tijdens de coronapandemie de online verkopen in een stroomversnelling geraakt. Niet alleen in de B2C-markt, maar zeker ook in de B2B-markt. De verwachting is dat de transitie naar een omnichannel-verdienmodel in de groothandel de komende jaren zal doorzetten.
Uit het onderzoek (1.88 MB) 'Online winkelen en COVID-19: de effecten op mobiliteit en transport' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat Nederlanders door de coronapandemie ook de komende jaren aanzienlijk vaker online spullen, boodschappen en maaltijden zullen bestellen dan voor 2020. De hoeveelheid online boodschappen blijft na de pandemie ongeveer gelijk aan het niveau van 2020 en 2021. De thuisbezorging van maaltijden en onlineaankopen zal naar verwachting slechts licht afnemen ten opzichte van de afgelopen twee jaar.

Duurzaamheid in e-commerce
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Sanne van der Molen op 21 april 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘An approach to optimize the e-commerce shipment of individual bulk packs for horse feed’. Voorzitter van de examencommissie was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.
In het project Green Last Mile (E-Pack) gaat VIL, in samenwerking met vijftien bedrijven, een uniforme rekentool ontwikkelen die webshops, logistieke dienstverleners en consumenten zal helpen duurzame keuzes te maken.

Herbruikbare verpakkingen
Voor haar doctoraal-opdracht aan de Universiteit Twente heeft Irene Hesseling in opdracht van NVC op 31 maart 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘From single-use to reuse: development of a decision support tool for FMCG packaging’ De resultaten zijn te vinden in het verslag (10,86 MB) en het beslissingsondersteunend instrument (4,06 MB).
Voor zijn doctoraal-opdracht aan dezelfde universiteit heeft Rick Koetsier op 7 april 2022 een voordracht gehouden getiteld ‘A broad study in the field of sustainable food chains, focused on food dispenser development’. Voorzitter van de examencommissie voor beide opdrachten was prof. Roland ten Klooster die de NVC Leerstoel Packaging Design and Management bekleedt.

Consumentengedrag
Adobe heeft een rapport gepubliceerd over het gedrag en de voorkeuren op het gebied van online winkelen en hoe deze zijn veranderd. 58% van de ondervraagde shoppers zegt dat zij eerder veranderen van of stoppen met een merk als dit tegen de waarden die zij belangrijk vinden indruist. Uiteindelijk zijn doelgerichtheid en personalisering de sleutel om ervoor te zorgen dat onlinekopers terug blijven komen. Consumenten bezoeken ook vaker websites voordat ze iets kopen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.