Rabobank: toenemende verkopen via internet belangrijkste stimulans omzetstijging verpakkingsgroothandelaren

01 maart 2013

Naar verwachting zal de verpakkingsmarkt in Nederland beperkt blijven groeien. De steeds verdere individualisering van onze samenleving werkt individuele en geportioneerde verpakkingen in de hand. Dat stelt de Rabobank in het rapport Cijfers & Trends Groothandel in verpakkingsmaterialen.
De exportgerichte groothandel fungeert op dit moment als de motor achter de Nederlandse economie. Het perspectief voor de internationaal georiënteerde verpakkingsgroothandelaren is beduidend beter t.o.v. de ondernemingen die van de binnenlandse markt afhankelijk zijn. Het gebruik in aantallen verpakkingsmaterialen is direct gelinkt aan de verkopen in andere sectoren. Vooral de particuliere consumptie heeft hierop een grote invloed. Maar ook de industriële productie en de groothandel zijn belangrijke afnemers. De belangrijkste stimulans voor omzetstijging vormen de toenemende verkopen via internet. Hierdoor moeten meer producten individueel worden verpakt en tijdens het transport beschermd. Dus ondanks dat het volume in non-foodconsumentenartikelen niet toeneemt, zorgt het veranderde aankoopproces voor meer verpakkingsmaterialen.
Bij het gebruik van verpakkingsmaterialen wordt steeds nadrukkelijker een balans gezocht tussen de verpakking als noodzakelijke omhulling, de verpakking als communicatiemiddel en het resterende afval. Het terugdringen van verpakkingen is een maatschappelijk issue.
Succesvolle bedrijven hebben een duidelijke toegevoegde waarde in de keten en werken op een transparantie wijze samen met andere partijen in de supply chain. Voor 2013 wordt er een krimp in volume verwacht van 1,5% en een prijsstijging van 1,0%. Daarbij wordt expliciet benoemd dat er in de sector grote verschillen zijn, welke gedreven worden door de finale markt /klant die wordt bediend (Website Rabobank).