Productie, logistiek en inkoop – november 2022

01 december 2022

Trends en ontwikkelingen in logistiek
DHL heeft een rapport (53,3 MB) gepubliceerd dat de belangrijkste trends en vooruitzichten van de wereldwijde goederenhandel in kaart brengt. Het rapport bestrijkt 173 landen en biedt business intelligence voor beleidsmakers en industrieleiders. Het rapport werpt een positief licht op de veerkracht van de wereldhandel, ondanks recente schokken en marktpessimisme.
Volgens de nieuwste Logistics Trend Radar van DHL blijven e-commerce, digitalisering, duurzaamheid en globalisering de manier waarop we zaken doen veranderen. Het mogelijk maken van groenere toeleveringsketens komt tot uiting in trends als decarbonisatie, alternatieve energieoplossingen, volgende generatie verpakkingen en circulariteit.
The Reshoring Institute heeft onderzoek (1,5 MB) gepubliceerd over arbeidskosten in 12 landen, waarin productiemedewerkers, machinebedieners, productiesupervisors en managers worden vergeleken. China kan niet langer worden beschouwd als een land met lage arbeidskosten, aangezien de kosten er aanzienlijk zijn gestegen. De landen met de laagste kosten in de studie zijn nu India, Mexico en Vietnam.

Effecten van foliespanning en vervuiling op de sealkwaliteit
Een paper (598 kB) van Universiteit Twente, getiteld ‘Effects of film tension and contamination on the seal quality of flexible food packaging films made of polypropylene and low density polyethylene blends containing talc filler,’ is gepubliceerd in Packaging Technology and Science.

Automatisering van verpakkingen en gebruik van digital twins
Een paper (625 kB) van de University of Cambridge met de titel 'Transforming agrifood production systems and supply chains with digital twins' is gepubliceerd in het tijdschrift npj Science of Food.
Gerresheimer en AG Merck hebben samen een digital twin ontwikkeld om de traceerbaarheid en het vertrouwen in cruciale stappen in de farmaceutische toeleveringsketen verder te waarborgen. Het 'proof of concept' beoogt de farmaceutische toeleveringsketen te transformeren door het creëren van digital twins voor primaire verpakkingen.
De Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences heeft een tentakelrobot ontworpen die voorzichtig breekbare voorwerpen kan grijpen. Het maakt gebruik van een zachte grijper die de werking van krullend haar nabootst.

Traceerbaarheid van producten en vervalsing tegengaan
Volgens Digimarc-onderzoek erkennen senior bedrijfsleiders de noodzaak om problemen als slechte traceerbaarheid van producten en vervalsing op te lossen, maar moeten ze de digitalisering van producten, die deze problemen kan helpen oplossen, nog grotendeels omarmen. 69% van de bedrijfsleiders gelooft dat hun digitale transformatie inspanningen 'geavanceerd' zijn, waarbij de meeste bedrijven processen en documenten digitaliseren. Slechts 45% van de ondervraagden zegt dat het digitaliseren van producten door het toevoegen van digitale identiteiten of serialisatie, deel uitmaakt van die inspanningen.
Onderzoekers van UT Austin gaan de oprichting van een robotbezorgingsnetwerk op de campus ondersteunen, met de eerste implementaties gepland voor begin 2023. De onderzoekers plannen een vijfjarige studie die zich richt op wat er nodig is om een dergelijk robotnetwerk te creëren, veilig te bedienen en te onderhouden, terwijl het zich ook aanpast aan de mensen die er omheen leven en werken. ASTM heeft de oprichting van een nieuwe technische commissie voor digitale informatie in de toeleveringsketen goedgekeurd. De commissie (F49) zal aanbevolen kaders, normen en gidsen ontwikkelen met betrekking tot het delen en gebruiken van digitale informatie in de toeleveringsketen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.