Productie, logistiek en inkoop – mei 2022

03 juni 2022

Gelokaliseerde of geregionaliseerde supply chains
K 2022 vindt plaats van 19 tot en met 26 oktober 2022 in Düsseldorf. In de periode voorafgaand aan de beurs publiceert de organisatie een aantal artikelen. Onlangs is een artikel gepubliceerd met de titel: "Trendrapport Azië - Lokalisatie en regionalisatie: het veranderende landschap van wereldwijde supply chain". Om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten, heeft een diversificatie van vraag en aanbod plaatsgevonden, zodat essentiële grondstoffen en componenten gemakkelijker kunnen worden verkregen, alsook een snellere distributie van eindproducten en toegang tot geschoolde arbeidsmarkten of productiefaciliteiten. Fabrikanten over de hele wereld hebben hun productie gelokaliseerd of geregionaliseerd om hun afhankelijkheid van bronnen die als risicovol worden beschouwd, te verminderen of zelfs te elimineren.

Supply chain van de toekomst
Evofenedex en TNO gaan een samenwerking aan op het thema ‘Supply chain van de Toekomst’. De oorlog in Oekraïne en de aan Rusland opgelegde sancties verstoren handelsketens wereldwijd in een al ontregelde wereldmarkt. Nederland is daar met haar open en exportgerichte economie als logistieke draaischijf van Europa zeer gevoelig voor. Handels- en productiebedrijven worden hierdoor direct en indirect geconfronteerd met tal van uitdagingen op het gebied van logistiek en internationale handel. Tegelijkertijd moeten bedrijven nadenken over verschillende uitdagingen voor de lange termijn; duurzamer produceren, minder CO2 uitstoten en de bijbehorende energietransitie vormgeven.

Innovatieve trends in logistiek
ABN AMRO heeft een rapport (3,8 MB) gepubliceerd genaamd ‘Van potentie naar efficiëntie’. Het rapport biedt een analyse van onderscheidende innovaties op zes thema’s: duurzaam transport, duurzame warehousing, smart warehousing, arbeid en scholing, ketenregie en digitale platforms. De coronacrisis, de opkomst van e-commerce en de verstoring van internationale bevoorradingsketens onderstrepen het belang van efficiënte logistieke ketens. Tegelijkertijd is de samenleving in transitie, bijvoorbeeld op het gebied van energie, arbeidsmarkt, digitalisering en technologie.

VS: Richtlijnen voor barcodering in de farmaceutische toeleveringsketen
Healthcare Distribution Alliance heeft richtlijnen (2,3 MB) gepubliceerd voor barcodering in de farmaceutische toeleveringsketen. Het rapport geeft richtlijnen voor het formaat, de markering en de plaatsing van barcode-etiketten voor verzenddozen, en dient als een bron voor meer gedetailleerde primaire en secundaire informatiebronnen over normen voor barcodes die in de farmaceutische distributieketen van de VS moeten worden gebruikt. Het bevat wijzigingen in de terminologie, informatie over GS1-normen, de DSCSA en voorgestelde beste praktijken, alsmede aanvullende etiketvoorbeelden voor geserialiseerde en niet-geserialiseerde producten.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.