Productie, logistiek en inkoop – januari 2022

04 februari 2022

Ontwikkelingen in logistiek
DHL heeft de update voor 2021 van de DHL Global Connectedness Index (6,3 MB) gepubliceerd. Dit rapport biedt een nieuwe kijk op de impact van de pandemie op de globalisering aan de hand van een analyse van de internationale handels-, kapitaal-, informatie- en mensenstromen. De 'stresstest' van COVID-19 bracht ook reeds lang bestaande kwetsbaarheden aan het licht die om aandacht vragen in de toekomst.
McKinsey heeft een artikel gepubliceerd over hoe COVID-19 de toeleveringsketens opnieuw vormgeeft. Bedrijven hebben de zwakke punten in wereldwijde toeleveringsketens die door de pandemie van het coronavirus aan het licht zijn gekomen, slechts gedeeltelijk aangepakt. Met nieuwe uitdagingen in zicht, is het nog dringender nodig de klus te klaren.

Implementatie van robots en AI
Volgens een artikel dat gepubliceerd is door Reichelt elektronik zou ruim eenderde van de Nederlandse bedrijven een AI-Implementatie in de huidige situatie anders aanpakken.
Eureka Robotics, een tech spin-off van de Nanyang Technological University, heeft een technologie ontwikkeld die industriële robots wendbaarder en bijna net zo gevoelig maakt als mensenhanden om minuscule glazen lenzen, elektronicacomponenten of motortandwielen van slechts millimeters groot te manipuleren zonder ze te beschadigen. Ingenieurs van Stanford hebben een robothand ontwikkeld met een op gekko's geïnspireerde greep. Om een robotgrijper te creëren die met delicate kracht kan grijpen, combineren de onderzoekers kleefstoffen op basis van gekko-tenen met een op maat gemaakte robothand.
Volgens de ING neemt het gebruik van robots in de voedselproductie toe. Hoewel robots in de VS gebruikelijker zijn dan in de EU, kunnen verschillende EU-landen mee op de hoogste niveaus van robotisering. Betere technologie, de noodzaak om concurrerend te blijven en de veiligheid van de werknemers zijn de drijvende krachten achter de verschuiving.
In een paper (3,4 MB) gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production tonen UPV/EHU onderzoekers dat de integratie van Industrie 4.0-technologieën op een positieve manier bijdraagt tot de circulaire economie, hoewel ze niet allemaal dezelfde invloed hebben. Additive Manufacturing vertoont de grootste impact.

De voorgestelde AI-wet van de Europese Commissie
De IFR, de VDMA Robotics + Automation Association, EUnited Robotics en REInvest Robotics doen samen een dringend beroep op de Europese beleidsmakers om de door de Europese Commissie voorgestelde AI Act en de bijgewerkte regelgeving voor machineproducten te herzien en te wijzigen. De organisaties stellen dat de voorgestelde wet ernstige schade zal toebrengen aan kleine bedrijven, robotica-bedrijven en innovatie.

Automatisering op de werkvloer
Deloitte heeft zijn 13e jaarlijkse Tech Trends Report (10,8 MB) gepubliceerd. Het rapport stelt dat automatisering de sleutel zal zijn tot zowel het in stand houden als het verbeteren van operaties, terwijl werknemers mondiger worden. Deloitte heeft ook zijn “Technology, Media & Telecommunications (TMT) 2022 Predictions” rapport uitgebracht, waarin wordt belicht hoe wereldwijde trends in TMT-bedrijven en consumenten wereldwijd kunnen beïnvloeden.
Volgens een recent rapport van L.E.K. Consulting speelt procesautomatisering een sleutelrol in alle industriële markten. Het stelt een breed scala van bedrijven in staat kosten en afval te verminderen en de output te verhogen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.