Productie, logistiek en inkoop – april 2022

02 mei 2022

Duurzaamheid in de toeleveringsketen
Uit onderzoek van Industrial Physics (‘2022 Global Outlook of Sustainable Packaging’) blijkt dat bijna de helft van de 255 ondervraagde verpakkingsprofessionals (49%) aangeeft dat het voldoen aan testnormen een van de grootste uitdagingen is voor een bredere toepassing van duurzame verpakkingsmaterialen. Een van de andere bevindingen was dat de grootste impact op duurzame verpakkingsinnovatie zal komen van R&D (61%), nieuwe normen (53%), en nieuwe wetgeving/regelgeving (42%). U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
PwC heeft een artikel gepubliceerd over onderzoek waaruit blijkt dat er nog veel uitdagingen zijn om de toeleveringsketens volledig te optimaliseren. Terwijl bedrijven zich concentreren op de basisprincipes van de toeleveringsketen, zoals het verhogen van de efficiëntie en het beheersen van de kosten, missen ze kansen op het vlak van waarde-creatie door digitalisering, duurzaamheid en transformatie.

Beleidslacunes in multimodale vervoersnetwerken
Als onderdeel van het Europese FENIX-project heeft GS1 onderzocht waar en welke standaardiseringslacunes er bestaan in multimodale vervoersnetwerken en digitale logistieke platforms en, wat cruciaal is, waar toekomstige kansen kunnen worden gevonden. Een van de resultaten van het onderzoek was dat gebrek aan kennis veruit de grootste hinderpaal is bij het implementeren van normen.
In een recent rapport (3,1 MB) stellen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en het World Economic Forum vijf fundamentele beleidsgrenzen vast die essentieel zijn voor een wijdverspreide invoering van TradeTech. "TradeTech" is het geheel van technologieën die de wereldhandel vergemakkelijken en deze efficiënter, inclusiever en duurzamer maken. De vijf beleidsgrenzen zijn: wereldwijde kaders voor gegevensoverdracht en aansprakelijkheid, wereldwijde wettelijke erkenning van elektronische transacties en documenten, wereldwijde digitale identiteit van personen en objecten, wereldwijde interoperabiliteit van gegevensmodellen voor handelsdocumenten en -platforms en wereldwijde toegang tot handelsregels en computationeel recht.

Toekomst van de verpakkingsproductie
PMMI heeft een rapport gepubliceerd met de titel '2022 Shaping the Future of Packaging' waarin het zich concentreert op vier thema's: samenwerking, arbeid, productiviteit en duurzaamheid. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
Het vastleggen van transparante objecten in drie dimensies is een grote uitdaging. Onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering IOF hebben een sensor ontwikkeld die dit probleem kan oplossen. Het systeem is nu voor het eerst met succes getest met een robot.

Voorspellingsmethode voor de impactrespons van verpakkingssystemen
Het Unmanned System Research Institute heeft een paper (1,91 MB) gepubliceerd in Shock and Vibration met de titel 'Impact Response Prediction Method of Packaging Systems with a Key Component considering Different Excitations and Cushioning Materials'.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.