Plastic soep zit vol bacterien die plastic eten

20 juni 2013

Plastic soep zit vol bacteriën die plastic eten. Dat verklaart wellicht waarom die soep zo dun blijft, melden Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Environmental Science and Technology.
Het lijkt voor de hand te liggen maar volgens de auteurs is het wel degelijk een verrassing. Plastics zijn immers moeilijk verteerbaar en voor een bacterie zijn er in de oceaan wel gemakkelijkere manieren om aan voedsel te komen.
De onderzoekers onderzochten plastic dat in het subtropische deel van de Noord-Atlantische Oceaan ronddreef. Op het oppervlak bleek een verbazend ingewikkeld bacterieel ecosysteem te bloeien, dat de naam ‘plastisfeer’ heeft meegekregen. En daar zitten dus bacteriën tussen die onder de elektronenmicroscoop letterlijk putjes in de kunststoffen lijken te vreten; kennelijk door directe hydrolyse van de koolwaterstofketens.
Het zou kunnen verklaren waarom de hoeveelheid plastic afval in de oceanen al tientallen jaren constant lijkt te blijven, ondanks dat er steeds grotere hoeveelheden worden gedumpt. Gesuggereerd wordt dat de bacteriën het niet eens helemaal hoeven op te vreten; als het zo poreus wordt dat het uit zichzelf sneller degradeert en naar de bodem zakt, is het ook goed.
De onderzoekers maken zich ondertussen wel enige zorgen over het risico dat allerlei additieven, zoals cadmium en ftalaten, op deze manier veel sneller uit het afval vrijkomen dan men dacht (Nieuwsbrief C2W, 17 juni 2013).